De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Docenten die samenwerken en zo de werkdruk verlagen, hoe …?

Bemoedigende reacties kreeg ik op mijn vorige blog. Veelal via de mail. Antwoord aan een van hen: “Ik ben er samen met jou van overtuigd dat samenwerken hier de oplossing gaat bieden. Voor mij is daarbij cruciaal inzetten op ieders talent en passie, elkaars bijdrage echt waarderen en versterken. En hoe dat moet, hoe ik daar tijd voor vrijmaak. Dat is waar ik mijn leren op ga inzetten de komende tijd”

Overpeinzing vanmorgen…. : Ik meen het vanuit de grond van mijn hart, en aan deze zin heeft die ander niks/noppes/nada.

  • Of je bent het met me eens, wil dat ook wel leren en dan biedt dit te weinig aanknopingspunten om samen te leren.
  • Of je weet niet wat ik bedoel, hoe dat eruitziet, wat mijn vertrekpunt is en denkt: jaja droom lekker verder.

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je dat ik in de propedeuse bedrijfseconomie/accountancy een module “Samenwerken” verzorg.  Al bloggend  en verzamelend bereid ik dat voor, evalueer en leer. Een van die posts waar ik op wil teruggrijpen nu is Hoe ziet dat eruit? Samenwerken. En dat even leggen langs de relatie tussen werkdruk en samenwerken. Kwestie van aanknopingspunten/vertrekpunt delen.

De kippen: Wij zijn allemaal opgegroeid en geschoold gebruik makend van de hiërarchische organisatiestructuur.

In dit artikel worden hiërarchie en netwerk naast elkaar gelegd. Een tabel daaruit:

Organisatie-aspect Horizontale netwerken Verticale hiërarchie
Aard organisatie netwerk gebaseerd op onderlinge overleg en overeenstemming hiërarchie gebaseerd op opgelegde taakstellingen
Oriëntatie van de deelnemers intern op elkaar, extern op doelen en resultaten intern op de manager, het proces en de middelen
Specialisatie breed, weinig functiescheiding smal, sterke functiescheiding
Standaardisatie gericht op onderlinge aansluiting, flexibiliteit, opvangen onzekerheid gericht op voorspelbaarheid en zekerheid
Conflictoplossing door onderhandeling en overleg door beslissing van bovenaf
Verantwoordelijkheid verspreid door hele organisatie groter naarmate hoger in de hiërarchie
Interactie voornamelijk horizontaal voornamelijk verticaal
Inhoud communicatie verzoek, overleg, advies, afspraak orders, normen, regels
Loyaliteit deelnemers aan collega’s, project en eigen groep aan organisatie en managers
Prestige persoonlijke bijdrage aan resultaat positie in hiërarchie
Voordelen flexibiliteit en effectiviteit stabiliteit en efficiëntie

Tabel 2.1 Netwerk versus hiërarchie.

Terug naar werkdruk. In een hiërarchische organisatie loop je het risico dat je het oplossen van dat probleem overlaat aan het management (zie conflictoplossing/verantwoordelijkheid), het laat wegstoppen in een werkgroep/commissie. Niet de ruimte ziet en ervaart om er zelf iets aan te doen.

De ganzen:

D’r zijn prachtige filmpjes over de lessen van de ganzen als het gaat om samenwerken.

In relatie tot de werkdruk heb ik mogen ervaren dat wij collega’s les 5 doen voor elkaar. Uren hebben collega’s met me gezeten, geluisterd en gewacht.

Les 5

Als een gans ziek wordt, gewond raakt of neergeschoten wordt, verlaten twee andere ganzen de formatie en volgen deze gans om hem te helpen en beschermen. Ze blijven bij hem totdat hij dood is, of weer kan vliegen. Dan sluiten zij zich aan bij een andere vlucht, of ze proberen de eigen groep in te halen.

Als we hetzelfde besef zouden hebben als de ganzen, dan zouden we niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden klaar staan voor elkaar.

De uitdaging ligt wat mij betreft hier. In de waan van de dag maken we in mijn ogen te weinig tijd voor de twee onderstaande lessen.

Les 3

Als de voorste gans moe is, wordt hij afgelost door een andere gans.

Het loont om beurtelings de moeilijke taken en het leiderschap op ons te nemen. Net als de ganzen zijn mensen afhankelijk van elkaars vaardigheden, capaciteiten en unieke combinatie van gaven, talent en middelen.

Les 4

Ganzen in formatie snateren om de voorste ganzen aan te moedigen om op snelheid te blijven.

Wij moeten ervoor zorgen dat ons gesnater stimulerend is. Enthousiaste groepen zijn productiever. De kracht van motivatie is het soort gesnater dat we willen horen. Sta achter je eigenwaarde en kernwaarden, en stimuleer het zelfbesef en waardenbesef in anderen.

Ter illustratie: zou je hem niet als collega willen?

Bijenvolken, vogelzwermen, mierenkolonies:

Als het gaat om werkdruk ben ik jaloers op hun aanpassingsvermogen. Hun vermogen om samen gevaar te ontwijken en een doel te bereiken. Want mijn voornaamste bron van stress zijn dingen als:

  • Opmerking accountant (senior); Ik denk dat jullie nog een jaar of 5 mensen kunnen opleiden op deze manier.
  • Studenten die vragen om onderwezen te worden in duurzame oplossingen.
  • Opmerking dat het onderwijs gemiddeld 7 jaar ligt achter op ontwikkelingen in het werkveld.
  • Studenten die met hun gedrag laten zien dat een werkvorm hun niet boeit.
  • Tijd die gaat naar dingen om een kwaliteitssysteem te voeden en die geen bijdrage leveren aan “oplossing voor bovenstaande trends”

Inmiddels ben ik ver genoeg weg uit de slachtofferrol om dingen die in mijn invloedsfeer liggen op te pakken.

Ik zou het waanzinnig gaaf vinden om als organisatie de wendbaarheid/creativiteit te ontwikkelen die nodig is om die trends te zien als een kans om te leren samen met studenten en werkveld.

Dat ontwikkelen gaat trouwens niet van de ene op de andere dag. Je moet het vertrouwen krijgen dat je het kan. Net zoals je creative confidence krijgt (ik ben gek op het MRI-stuk):

Samengevat denk ik dat we ons als groep in de ganzen-fase bevinden en daar nog heel wat te leren hebben.  Daarom ga ik maandag naar een school, diezelfde waar ik bij de beoordeling was. Om daar mee te kijken/deel te nemen aan een “werkplaats voor leidinggevenden basisschool”. Geen externe cursussen, maar leren van en met elkaar, een hele dag lang. Ik mag meekijken/meedoen. Kwestie van leren en laten inspireren door het succes van anderen.

Belangrijke PS: de lipdub was zo’n moment waarop het voor mij voelde als een vogelzwerm: fysiek samen, ieder doet waar hij goed in is/ goed bij voelt, op de plek die ons bindt voor de mensen waar wij samen om geven: onze studenten. Gemaakt om door hen gezien te worden!

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Heidi Wulff 28 oktober 2012

    Interessant schema! Heb het verder geshared op Pinterest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén