De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Deel van het geheel voelen, en nu?

IMG_6276Er kwamen 3 gelegenheden voorbij waar ik echt nadacht over wat mijn bijdrage kan zijn. Tedx Maastricht heeft als thema “A matter of perspectief: it’s all in the mind”, Club van Rome doet een “Call for participation” voor mensen die “Dissatisfied with the way economics is taught today?”. En Copfan heeft een bijeenkomst waar gevraagd wordt om te pitchen:

Hiervoor willen we u vragen om namens uw onderwijsinstelling een korte pitch (5-10 minuten) voor te bereiden waarin u ingaat op uw motivatie om zich bezig te houden met de nieuwe economie, uw doelen met de nieuwe economie in uw opleiding, de aanpak die afgelopen jaar is gebruikt om veranderingen te initiëren, barrières die u hierin ondervond en wat volgens u de volgende stap moet zijn in dit proces. Deze pitch is bedoeld om als voorbeeld te gelden van hoe een proces kan verlopen en wat we hiervan kunnen leren.

TEDx Maastricht

Ted Maastricht deed me nog eens nadenken over vanuit welk perspectief ik naar de economie kijk. Waarom ik het denken over economie/rol van organisaties zo graag mee wil veranderen.

“Alles is een” is van waaruit ik kijk. Als ik me niet zou beschermen, dan zou dit zijn wat ik voel in mijn lijf als ik naar de wereld kijk:

If a piece of nature is replaced by loveless concrete, it feels as if one more cancercell is growing in my body.

Confronted with the way people connect and communicate in workplace and society, It feels as if my arteries are clogged.

Looking at how we organize life and the effect it has on planet and people, it feels as if the air is taken away, suffocating me.

In de plaats daarvan huil ik bij ieder dood dier dat ik langs de weg zie liggen en huil daarmee om “dat wat niet klopt”, net als deze jonge vrouw, een juriste, die huilt om de neushoorn die uitsterft.
Verder volg ik deze 5 tips om effectief te blijven ondanks dat gevoel van enormiteitl:
  • Don’t blame yourself
  • Practice acceptance
  • Take action
  • Cultivate a like-minded community
  • Educate but don’t preach.
En mijn actie ligt in ruimte maken voor jongeren om na te (durven) denken over “rethinking economie: weg van het verhaal van separation, naar het verhaal van alles is een”, om zij die anders kijken/voelen bij elkaar te brengen en dat wat we al wel weten over die nieuwe economie, om dat te delen.
Eng voor mij, voor de acceptatie in “mijn wereld”, is dat ik sterk vermoed dat we daarvoor “beyond kapitalisme” moeten. Dat we het binnen het huidige systeem niet voor elkaar krijgen om te zorgen voor het geheel.
Ik zou een Ted talk kunnen geven over hoe ik hier ben aanbeland. Het feit dat ik nog een beetje wiebelig sta in dit perspectief en nog te weinig heb aan echte actie maakt dat ik besluit om me niet aan te melden als pitcher (27 juni)

Club van Rome

Ik kreeg er een mailtje over. “Dan kon ik mee de economieboeken herschrijven”. Ik ga het doen, me aanmelden.
Omdat ik benieuwd ben of het een “like-minded community” is. En het zou me helpen om in mijn huidig context sneller te vooruit te komen.

Copfan

Ook daar heb ik me aangemeld om te pitchen. Ik schreef het volgende:

De pitch kan gaan over:
– de integratie van nieuwe economie in leerjaar 1, ondernemingsplan
– “het kamp” maatschappelijk verantwoordelijk handelen” leerjaar 4
– het nieuwe curriculumontwerp en het inbouwen van nieuwe economie daarin.
– het beginnetje van circulaire economie-perspectief onder docenten (lunchbijeenkomst)
En op persoonlijke titel kan ik het ook nog hebben over beyond kapitalisme.
Op deze manier kan de organisatie kiezen welk verhaal hier het beste verteld kan worden.
Ik ben benieuwd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén