De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De tegenspraak: het is nog niet nodig voor een baan ea..

IMG_9777In gesprek met iemand die oa recruiter is van financials in de regio. Naast dat ik graag wou bijpraten over de start van zijn eigen bedrijf, wilde ik graag met hem praten in het kader van “organisatie economen duurzaam opleiden”

Naast kennis van de markt wist ik dat hij me kritisch zou bevragen over mijn doel met de intentie om me te helpen.

Dit is geen gespreksverslag. Het is een beschrijving van de denksporen die de kritische vragen bij me losmaakten:

Wie wil deze studenten?

Het is nog geen pre bij sollicitaties. Nog niet veel bedrijven in de regio zijn vanuit hun visie/missie op zoek naar duurzaam opgeleide economen.

Dat betekent aan de ene kant dat het opleiden doorzettingsvermogen en realiteitszin een plek zal moeten geven.

Aan de andere kant zit er ook een uitdaging. Zou het niet ontzettend mooi zijn als we de “zittende” bedrijfseconomen/accountants kunnen meenemen in het traject. Dan creëer je je eigen vraag.

En ik ben er idd persoonlijk van overtuigd dat het 5 voor 12 is. Dat de wereld het nodig heeft en dat er steeds meer jongeren gaan komen die bij voorkeur niet meer willen werken voor een bedrijf dat niet goed zorgt voor de wereld als geheel. Het zijn met name die jongeren die ik niet wil laten zitten met hun gevoel, die ik wil steunen.

Wil je dat ze de impact leren zien van het handelen van het bedrijf op de wereld of wil je dat ze duurzaam gaan handelen?

Dat antwoord heb ik eigenlijk al gegeven met het ontwikkelen van de module maatschappelijk verantwoordelijk handelen. Het gaat me om de Paradigma-shift. Het sturen op meerdere waarden tegelijk (integrated thinking/reporting), sturen op korte en de langetermijn effecten. Het handelen dus.

En mag je dan werken aan financiële groei. Ik heb de neiging om nee te zeggen, als een reactie op de financiële groei fetisj, waarom moet je altijd maar financieel groeien? Tot mijn man deze week fijntjes opmerkte (nav mijn verhaal over dit gesprek). Je kan er ook anders naar kijken. Als je winst evenredig groeit met de andere positieve bijdragen op de wereld. Dan is het, hoe groter de financiële groei/winst, hoe groter je positieve impact op de wereld.

Waar ben je bang voor?

Ik ben bang voor de slappe hap. Proefondervindelijk heb ik gemerkt dat aan het eind van projecten binnen de faculteit maar een klein deel van de oorspronkelijke intentie overeind blijft. Daarvoor is dit doel me te lief.

Ik zoek een plek waar ik dit kan doen op een manier waar ik compromisloos achter kan staan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén