De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De rode box: Principegestuurd ondernemend leren

Volgende week dinsdag projectvergadering gemeenschappelijke propedeuse. In mijn achterhoofd de knagende energievraag: “Gaat mijn geloof in waardegedreven ondernemend leren, de behoefte mensen te zien bewegen nav mijn bijdrage, en mijn huidige kennis van de essenties me helpen of zwaar frustreren als ik een bijdrage ga leveren in de werkgroep nieuwe gezamenlijke propedeuse”

Ook in mijn hoofd de opmerking van een trainer: deel je ideeën in een vroeg stadium. Dat geeft mensen de kans ze mee mooier te maken. Ook in mijn hoofd: mijn ouders komen gezellig dadelijk, daarna is het weekend met het gezin en een propvolle maandag. Ik heb maar 2 uur om dit te doen.

Dat leidt tot de volgende afspraak met mezelf. Ik neem twee uur rust/ruimte om mijn beeld van wat nodig is om dat project tot een goed einde te brengen op papier te zetten.

Voor mij zijn dat:

  • Stap 1: beeld van de gewenste uitkomsten
  • Stap 2: wat zijn onderliggende principes (visie) bij het samen werken/ samen leren.
  • Stap 3: Wat is er dan nodig dat we als input geven aan dat proces.

Deze tekening visualiseert het:

Model propedeuse 2

1. beeld van de gewenste uitkomsten

Ik gebruik daarvoor een model van integrated reporting en ga even alle gebieden langs, . Ik pak gewoon de woorden uit het model en schrijf het eerste op wat in me opkomt. Niet om dat dan op te dringen aan de projectgroep maar om de dialoog te vergemakkelijken. De achterliggende vragen zijn dan: Wanneer ben je tevreden als het gaat om ..? Wat zijn voor ons de kwaliteitscriteria?

Financial:

Wat willen we dat er aan rendement uitkomt. De voor de hand liggende keuze zou zijn propedeuserendement. Mijn keuze zou zijn: dat iedere student bewust de keuze maakt om te blijven of te gaan. En dan zo bewust mogelijk kan kiezen voor 1 van beide opleidingen.

Intellectual:

Welke kennis/vaardigheden willen we aanleren. En hoe gaan we dat toetsen. Volgens mij ligt dat al vast. Ik zou het fijn vinden om daar een overzicht van te zien. Zodat ik het geheel begrijp voor ik aan het deel begin. In een poging fragmentatie te voorkomen.

Human:

Welke waarde voegt het toe aan de docent, student als mens. Ik denk dan aan zelfbewust zijn, aan het werken richting een antwoord op de vraag “hoe kan ik met mijn talenten/passie/vaardigheden een bijdrage leveren aan mijn omgeving”

Social and relationship:

Leren is een sociaal proces en ik zou het prachtig vinden als de uitkomst is dat in dat proces een community ontstaat.

Natural

Het zou prachtig zijn als we erin zouden slagen om dat proces zero-impact konden laten zijn. Ik geloof alleen niet dat dat valt binnen de “circle of influence” in dit project.

2. Onderliggende principes

Gebaseerd op die gewenste uitkomsten zou ik dan een beeld willen krijgen over hoe we dat proces in die rode box gaan vormgeven. Wat dan de onderliggende principes daarbij zouden kunnen zijn. Voor mijn gewenste uitkomsten zou ik wat daar in die rode box gebeurt willen kunnen omschrijven als: principegestuurd ondernemend leren. En bij dat principegestuurd zoek ik dan naar invulling via essentieel leren / habits of mind.

3. Input

Wat mij betreft ben ik dan pas klaar om het te gaan hebben over wat de input gaat zijn in dat proces. Wat dat betekent voor de inzet van uren, de kennis die erin gaat, het “soort” docenten die dat gaat doen, de eisen aan lokalen en materialen.

Tot zover. De twee uur zijn om.

En ik heb de uitkomst op mijn energievraagvrees. Mijn angst bestaat erin dat we als groep stap 1 en 2 overslaan. Dat iedereen dat voor zich in min of meerdere mate toch doet. En dat ik bij bij stap 3 veel energie & tijd verlies omdat ik toch nog ga proberen om dat gedeelde beeld te krijgen. Omdat ik weet dat dat zoveel krachtiger is.

Aantekening na de vergadering:

Leuk, ik had mededocenten gevraagd een beetje mee in de gaten te houden dat ik niet “te snel” schakel. Daarop kreeg ik het advies om het bij 2 vragen te houden in deze setting. Mijn vraag werd: zijn we tevreden met “de werkhouding” van studenten aan het eind van de propedeuse. Ik heb alleen naar die werkhouding gevraagd omdat alle uitkomsten bespreekbaar maken niet paste in een uur. En ik stelde deze vraag om af te tasten hoe groot de behoefte binnen de groep is om het eindbeeld, beoogde doelstellingen vooraf op elkaar af te stemmen. Er zijn namelijk wel een hoofddoel en secundaire doelen bepaald. Die zijn niet zo breed als ik hierboven omschrijf en geven mij onvoldoende richting over wat je met de “rode box” wil bereiken.

Twee opmerkingen van collega’s blijven hangen:

  • Het is de bedoeling dat de propedeuse een “afspiegeling” is van wat er daarna komt. Studenten moeten op basis daarvan kunnen besluiten welke opleiding bij hen past. (vraag aan mezelf : blijft er dan genoeg ruimte over om onderwijs te vernieuwen?)
  • En het is belangrijk om tijdens dat eerste halfjaar als student te weten dat je alle vakken moet halen, dat dat ook kan voor beide groepen studenten en dat je een duidelijk beeld schetst van welke vakken daarna minder belangrijk worden al naargelang de opleiding die je kiest.

Samengevat: dit wordt een proces waar we aan de hand van een hoofd- en deelvragen gaan invullen hoe de rode box eruit ziet. Als beelddenker die begint met het “eindbeeld eerst” is dat niet gemakkelijk.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén