De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

De Challenges (Critical skills)

Terecht werd me naar aanleiding van de vorige blog de vraag gesteld waarom ik zo goed als niets heb opgenomen over “Demonstration of Mastery”. Omdat het niet echt “haakt”. En waarom niet? Vermoedelijk omdat ik nog vasthang in overtuigingen omtrent toetsen zoals dat al lang gaat, schriftelijk met eenduidige antwoorden en corrigeermodellen.

Wel al overtuigd van “Aligning authentic teaching, learning and assessment”. Ook al eens geëxperimenteerd met Rubrics. En toch nog onvoldoende idee hoe dat dan voor mij zou kunnen werken. En dus besloten om te proberen via het bestuderen van challenges wel een beeld te krijgen. Via challenges omdat ik daarover een aantal filmpjes/verhalen heb bekeken. Zo inspirerend, dat wil ik ook! (=goeie basis om te willen leren)

Wat zijn challenges? Citaat van de Yurls Critical Skills

Leren doe je door je tanden te zetten in echte en uitdagende vraagstukken. Deze vraagstukken worden bij het Werkconcept Critical Skills CHALLENGES genoemd. Challenges zijn aansprekende, concrete uitdagingen of belangrijke kwesties die leerlingen samen en met behulp van een specifieke werkwijze te lijf gaan.
Bij Challenges wordt een beroep gedaan op  sleutelvaardigheden, kennis, waarden en attituden die vooraf zijn vastgesteld en waarop bij de afronding en presentatie wordt gereflecteerd en geëvalueerd.
Kenmerkend voor Challenges is dat er steeds meerdere oplossingen mogelijk zijn, relaties worden gelegd, gebruik wordt gemaakt van ICT en een onderzoekende houding vraagt!

De onderlegger van het Challenge Based Leren vinden we bij het Problem Based Leren. Het Werkconcept Critical Skills gaat vervolgens niet enkel uit van kennis , vaardighden en inzichten maar ook expliciet van waarden en attitude.

Wat zijn de kenmerken van een challenge? Citaat van de Yurls Critical Skills

Het Challenge-ontwerp sluit aan bij de behoeften en capaciteiten van de leerlingen
Er wordt gebruik gemaakt van Ervaringsleren en de Leerloops c.q. leercirkels
Er wordt gebruik gemaakt van tools die de leerlingen ondersteunen bij hun werk en leren
Er is aandacht voor de ontwikkeling van het collaborative leren in de “community”, groep
Er is bewuste aandacht voor kwaliteitscriteria
Er wordt altijd ingezet op Sleutelvaardigheden of Kernvaardigheden met bijpassende gedrag/attitude
Challenges doen een beroep op zelfsturing, eigenaarschap, oog hebben voor kwaliteit, ethisch karakterontwikkeling, nieuwsgierigheid en verwondering, community-zin.

Er blijken 4 soorten challenges te zijn.  Begint bij basis-, academisch, scenario- en real life.

Er is een handleiding voor de academische challenge beschikbaar. Om een beeld te geven voeg ik die hier toe.

Challenge  Handleiding Academische Challenge x

Ik lees dus de op 1 na “makkelijkste” vorm door. Probeer me voor te stellen dat ik dat ik hier iets mee ga doen in de lessen bedrijfseconomie van kwartaal 4. En denk…. dat kan ik helemaal niet in die setting. De studenten en ik zijn gewend om het te hebben over kennis/techniek van het vak. Dat koppelen we nooit bewust in een opdracht bedrijfseconomie met sleutelvaardigheden of attitudes.

Wat zou vernieuwend zijn als ik het toch zou proberen in BE kwartaal 4:

  • Ik benoem vooraf niet alleen kennis/vakgerelateerde vaardigheden. Maar ook sleutelvaardigheden en attitudes.
  • Achteraf (debriefing) worden die allemaal geëvalueerd dmv feedback/reflectie/evaluatie en meegenomen in de volgende leerloop/circel.
  • Door vooraf het gewenste eindresultaat (vorm en inhoud) vast te leggen (door bvb het gebruik van Rubrics) wordt dus ook vooraf duidelijk gemaakt wat de kwaliteitskenmerken zijn ten aanzien van kennis, vaardigheden, attitude, inhoud, proces en impact.
  • Er zou een essentiële vraag/problem to solve benoemd moeten worden (net als ik deed voor kwartaal 3).
  • Ik zou moeten bedenken welke challenge daarbij past.
  • Er zouden afspraken en regels voor de leergroep moeten worden gemaakt. Het werkproces, de stappen naar succes, dient vooraf bedacht te worden. Uitgangspunt is collaborative leren, een diepere vorm va coöperatief leren. Waarbij je gezamenlijk en persoonlijk verantwoordelijk bent.

En lezen jullie net als mij nu wat mijn grootste valkuil is. Het IK ga doen. Eigenlijk dient die essentiële vraag een persoonlijke leervraag te zijn die je collaboratief aanpakt.

Wat is verder nodig om dit te doen lukken, om te beginnen. Ik merk dat ik toch blijf hangen in: da’s erg veel nieuw in een keer. En ook wel… ik weet niet hoe ik dat debriefen op zoveel punten tegelijk met zo’n relatief grote groep vorm zou moeten geven. Toch leren over “Demonstration of Mastery” dus? *grijns*

Ik merk dat ik graag eerst voor me wil zien hoe zo’n challenge zou passen in het curriculum alvorens de inspanning te leveren om te leren “debriefen”.

Iemand ideeën?

Ps De ochtend na publicatie: Ergens viel me in, ik probeer te ontsnappen, weg van iets wat ik erg moeilijk vind. Eerste stap is toegeven dat dat zo is. “Ik vind dit moeilijk, kan het waarschijnlijk niet alleen”. En vind het waardevol genoeg om daar toch overheen te stappen. Dus dankjewel Els voor de reactie hieronder waarin je laat zien hoe ik het in stukjes kan hakken 🙂

Ps2 Misschien kan ik van de introductie van 1 challenge per kwartaal wel een challenge voor mezelf maken. Die ik dan colloboratief ga oplossen.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Els Snels 2 april 2014

    Interessant om na te gaan welke elementen van de vier Challenge-vormen op welk moment iets kunnen betekenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén