De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Dag 7. Ben relevant, blijf bij je punt.

critical thinkingWe pakken het weer op na de vakantie. Werken aan “critical thinking”.

De voorbereiding

Idee van de dag

Ben relevant, blijf bij je punt

Het gaat over:

Voor mijn gevoel oefen je hier met een van de standaarden van Critical thinking ”Relevantie”

Twee citaten uit het boek:
Als denken relevant is, dan focussed het op de belangrijkste taak van dat moment. Het selecteert dat wat verwant is, erop betrekking heeft, gerelateerd is, wat verbinding heeft met het onderwerp.
Gedisciplineerd denken intervenieert als gedachten afdwalen en het concentreert de geest op dingen die helpen uit te vinden wat uitgevonden dient te worden.

Samenhang

De uitdaging: 
Weet precies, op ieder moment, op welke kwestie je je op dat moment richt.

In welke setting kan ik dat het best oefenen.
Tijdens de startvergaderingen morgen.

Ik ben van plan dit te oefenen op de volgende manier/met deze strategie.
De grootste valkuil tijdens dit soort vergaderingen: afdwalen naar niet gerelateerde onderwerpen. De reden daarachter is vaak: omdat die nog niet opgelost zijn.
Dus de vraag blijven stellen: is dit relevant voor deze kwestie.
En als ik voel dat een andere kwestie om aandacht „schreeuwt”, dat benoemen. „Is deze kwestie nu belangrijker? Zullen we dan eerst deze proberen op te lossen voor we doorgaan met die andere.

Na het oefenen

Wat is er gelukt

De startvergaderingen veranderen vrij snel van onderwerp omwille van de praktische aard ervan. Het is me vaak gelukt om in mijn hoofd te focussen per onderwerp.

Bij een andere tussenvergadering is het erg goed gelukt om te focussen wat we op dat moment wilden bereiken. Namelijk: een globaal beeld krijgen van onze (nieuw te ontwikkelen) 3 dagen mvo in het uitstroomprofiel. En het gesprek daaromheen te concentreren, de informatie daarop te laten aansluiten.

Wat zijn de voornaamste inzichten nu ik echt geprobeerd eigen te worden met het idee.
Het in het moment, bezig zijn met de kwestie die er nu ligt (dag 7), je concentreren of je echt begrepen hebt wat de ander nu bedoelt…. enz.
Goed “in het nu kunnen zijn” is een handige vaardigheid als je kritisch wil denken. Je niet laten afleiden.

Deze post maakt onderdeel uit van de “quadblog kritisch denken”. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle post van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Els SnelsEls snels 25 augustus 2014

  Hi Ilse,
  Mooi: “Goed in het nu kunnen zijn”.
  Bij het citaat (in het licht van relevantie en focus): “selecteren dat wat verwant is, erop betrekking heeft, gerelateerd is, wat verbinding heeft met het onderwerp” moest ik denken aan afleidende associaties die je wel degelijk kunnen laten afdwalen. Een van mijn vergaderervaringen waarbij de groep wat groter is. Vrij snel of meteen gaan selecteren en werken met mindmaps is wel helpend vind ik.

  • Ilse Meelberghs 25 augustus 2014

   Afleidende associaties. Ik herken het. Ik denk dat ik eens wat meer moet gaan visualiseren/mindmappen tijdens vergaderingen om me te helpen. Morgen mee beginnen 🙂

 2. Els Snels 26 augustus 2014

  Els SnelsEls snels Beantwoorden

  Hi Ilse,
  Mooi: “Goed in het nu kunnen zijn”.
  Bij het citaat (in het licht van relevantie en focus): “selecteren dat wat verwant is, erop betrekking heeft, gerelateerd is, wat verbinding heeft met het onderwerp” moest ik denken aan afleidende associaties die je wel degelijk kunnen laten afdwalen. Een van mijn vergaderervaringen waarbij de groep wat groter is. Vrij snel of meteen gaan selecteren en werken met mindmaps is wel helpend vind ik.


  Like

  augustus 25, 2014 om 3:18 pm

  Ilse Meelberghs Beantwoorden

  Afleidende associaties. Ik herken het. Ik denk dat ik eens wat meer moet gaan visualiseren/mindmappen tijdens vergaderingen om me te helpen. Morgen mee beginnen 🙂


  Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén