De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Dag 3: Inleven in anderen

Ik ben een beetje bang voor empathie.critical thinking

Want wat je invoelt is inderdaad ook pijn. Kijken naar het nieuws doe ik dan ook al jaren niet meer. In groep kan ik ook niet goed omgaan met “pijn/klopt niet”. In 1 op 1 lukt het wel. Omdat ik daar iets kan betekenen voor die ander, iets kan doen.

Dus toen ik de titel van dag 3 zag, dacht ik oeps… en dan ook nog mijn beurt om te bloggen.

Het idee van de dag: Inleven in anderen

Het blijkt te gaan om intellectuele empathie. Dat gaat over denken. Je inleven in hoe de ander denkt.

Oefenen in Intellectuele empathie: vereist dat we ons inleven in de perspectieven van anderen, in het bijzonder in die van de mensen waarvan we denken dat de standpunten niet kloppen, van zij die anders denken dan ik.

Verkleint tot de uitdaging: Voor ik concludeer dat iets niet klopt, probeer ik eerst te begrijpen waarom de ander dat denkt. Ga ik eerst echt op zoek naar begrip/zien van het perspectief van de ander.

Een plek om te oefenen:  de week ging zo snel voorbij dat ik niet bewust heb gekozen voor een plek om te oefenen. Omdat ik wist dat het deze week moest zat het wel in mijn achterhoofd bij alle gesprekken die ik voerde.

De achteraf vragen/reflecties leveren op:

Gelukt:

Op een flink aantal momenten is het me gelukt mijn oordeel uit te stellen.

 • Tijdens een wandeling op de Meinweg. Over accepteren wat wel en niet in je invloedssfeer zit. Over hoe je begint iets te bouwen dat bij jouw ideeën past.
 • Tijdens een ontwerpsessie voor 3 dagen “verantwoord handelen” onderwijs.
 • Tijdens een gesprek met een collega over het vastleggen/fixeren van visie/drijfveren.
 • Tijdens een gesprek met een vriendin over gedeelde talenten van bedrijfseconomen.

Dus ik luisterde, probeerde echt te begrijpen wat ze me vertelden. En ja, dat levert nieuwe wegen op.

Eerlijk is eerlijk. Ik vertrouw al deze gesprekspartners, ik weet dat ze het beste met me voorhebben. Dat maakt het makkelijker om te luisteren/in te leven.

Vaag inzicht: het gevoel “uit de vergelijking halen” levert helderheid op.

Wat is het waar ik nog aan wil werken en hoe?

Gewoon, vaker zeggen, “ga door”, “vertel”, “enne”.

Hoe past dit idee bij de andere ideeën in het boek en bij mijn leervraag rondom integriteit

De ervaringen van deze dagen linken voor mij persoonlijk erg aan dag 2. Niet openstaan voor mijn perspectief is vaak wat ik een ander verwijt.

Dag 2: Streef ernaar een persoon van integriteit te zijn, pas op voor je eigen hypocrisie. Daar oefende ik: voor ik iemand veroordeel omdat hij/zij iets niet doet, vraag ik me af of ik aan mezelf dezelfde eis stel. Het zelf ook doe. (=intellectuele integriteit)

 

 

Deze post maakt trouwens onderdeel uit van de “quadblog kritisch denken”.

Els zal deze week reageren op deze post en bloggen over haar ervaringen op dag 4, waar ik dan weer reageer. Als je dit een boeiend proces vind kan je meedoen. En/of de blog volgen. Op die plek komen alle post van ons beide (en eventuele aansluiters) bij elkaar.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Els SnelsEls Snels 13 juli 2014

  Hoi Ilse,

  Oe..wat een goed filmpje.
  Wat ik leerde uit het filmpje en je Blog is dat empathie een aantal kenmerken heeft: het zien van het perspectief van de ander, geen oordeel vormen, emoties/gevoelens herkennen, het toestaan van de gevoelens/emoties ook bij jezelf en er over communiceren.
  Empathie rammelt aan je.

  Is het verschil tussen het raken aan gevoelens t.o.v. het raken aan standpunten/ overtuigingen bij intellectuele empathie, de persoonlijke kwetsbaarheid vroeg ik me af. Is de persoonlijke kwetsbaarheid de schakel tot verbinding?
  En is dan de persoonlijke twijfel bij intellectuele empathie de verbinding?

  Je “vage” inzicht: Het gevoel uit de vergelijking halen levert helderheid op; lijkt me niet zo vaag eigenlijk.
  Misschien is het ook wel: het gevoel dat na de vergelijking komt.

  • Ilse Meelberghs 13 juli 2014

   Persoonlijke twijfel de verbinding igv intellectuele empathie? Mooie vraag. In ieder geval is open staan voor het feit dat je het misschien niet weet iets wat meerdere keren al terugkwam in het boek. En ja, voor mij voelt dat als de brug.

   En prachtig “samengevat”: het gevoel na de vergelijking.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén