De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Buiten de lijntjes kleuren.

In de BE-les gaat het over “is dit de geschikte studie voor me” met een student(e) die goeie punten haalt maar nog niet weet of dit is wat bij hem/haar past.

Als levend voorbeeld van dat traject (ik heb mijn universitaire studie met onderscheiding afgesloten terwijl ik twijfelde of het wel wat voor mij was) hebben we het erover dat je heel goed succesvol kan zijn zonder dat het je passie is en de consequenties daarvan.

“Aha, binnen de lijntjes kleuren… nee mevrouw dat is het niet, daar ben ik al lang geleden mee gestopt”

Nou, ik nog niet zo lang geleden (een jaar of 2) en ik weet nu ook waarom ik mijn sollicitatie ga delen hier. Omdat het een voorbeeld is van verantwoord risico nemen bij het oefenen met buiten de lijntjes kleuren. En laten zien aan studenten dat ik het echt gebruik. (=talentenpitch, versterken wat al sterk is, integer/open zijn)

En ja, ik had die baan echt graag gehad. Ik heb inmiddels gezien wie het geworden is en gesproken met iemand die hem kent. En ik begrijp/ondersteun de keuze volkomen.

Dat uit de weg geruimd hebbende kunnen we het nu hebben over het “buiten de lijntjes” voorbeeld.

Het begint met een buiten de lijntjes advertentie. De Vacature voor Locatiedirecteur | Stichting Onderwijs Midden-Limburg | Roermond | 43971715 is niet standaard.

Een aantal zinnen blijven bij:

 • Het bestuur ziet Niekée als laboratoriumschool voor vernieuwing en wil deze innovaties borgen voor de toekomst. Dat stelt bijzondere eisen aan de nieuwe locatiedirecteur.
 • Conceptbewaker is: toetst initiatieven aan de visie
 • Strategieën toepast voor een lerende organisatie
 • Denkt in oplossingen en niet in problemen. Beschikt over lef en een flexibele en creatieve geest.
 • Het vermogen heeft om wederzijds vertrouwen op te bouwen.
 • Een peoplemanager is
 • Zich kan inleven in anderen en een open persoon is
 • Integer en betrouwbaar is
 • Niet bang is om te denken en te handelen op het onbepaalde grensvlak van regels en mogelijkheden gebaseerd op de visie zonder de realiteit uit het oog te verliezen

En ik ga schrijven. Besluit om dat te doen “zonder maskers”. De brief moet een weerspiegeling zijn van wie ik ben en waarom ik dit wil doen. Zonder de sollicitatie-trucjes die ik in het verleden kreeg aangeleerd. Ik begin de brief met:

“Oei, een kans die ik niet zomaar voorbij kan laten gaan” dacht ik toen ik de vacature voor locatiedirecteur Niekée via LinkedIn onder ogen kreeg.  Een school met een visie waar ik achter sta, een gebouw dat die visie ondersteunt en een leerlingengroep waarvoor ik graag iets zou willen betekenen. Het is wel een stap van het docentschap naar locatiedirecteur. En dus heb ik voor mezelf een aantal stappen doorlopen om te checken of ik de sollicitatie aandurf. En omdat jullie jezelf waarschijnlijk dezelfde vragen stellen, deel ik met jullie hier de antwoorden.

De vragen waren trouwens:

 • Waarom wil ik graag directeur worden?
 • Van HBO naar Niekée is wel een stap. Ga je het niet missen?
 • Kan ik de zakelijke kant aan?
 • Wat zou ik toevoegen aan het team, sluit dat aan op wat gevraagd wordt?

Bij die laatste vraag schreef ik trouwens het volgende:

Dat is de lastigste vraag om te beantwoorden. Simpelweg omdat ik het team niet ken. Dus heb ik wat stukken verzameld die jullie zouden kunnen gebruiken om een eerste inschatting te maken of ik van toegevoegde waarde ben voor het team. Ik heb voor jullie:

 • Het algemene deel van mijn CV: bijlage 2
 • Mijn Talentenpitch 2013, dit jaar gemaakt om studenten te laten zien hoe je dat kan maken: bijlage 3
 • Mijn blog is het meest veelzeggend als het gaat om hoe en welke keuzes ik maak. Zelf vind ik het fijn dat mensen er inspiratie halen (getuige de bijna 21.000 views). En dat ik door mijn leren zichtbaar te maken een netwerk heb opgebouwd van kritische constructieve mee-denkers. Voor een eerste indruk heb ik twee screenshots toegevoegd: bijlage 4.
 • Ikzelf vat het samen in de term: Principe-gestuurd ondernemend leren.

Ik deel met de collega’s die me heel dichtbij staan deze stap. Gebruikelijk is om dat pas te doen als je de baan al gekregen hebt. Dat deed in mijn ogen geen recht aan de relatie die we hebben en dus heb ik hen de vacature en de brief laten lezen. En kreeg daarop (na de eerste schrik) hele mooie terugkoppelingen.

 • Als ze je niet uitnodigen op basis van deze brief dan zoeken ze niet iemand als jij.
 • Je voldoet aan de criteria zoals die daar staan.

En nadat ik afgewezen ben schrijf ik nog een kort mailtje met het volgende verzoek. Niet waarom ben ik afgewezen (de standaardvraag). Want dat antwoord is eigenlijk altijd hetzelfde: ze hebben simpelweg een betere kandidaat. Maar:

Dankjewel voor het bericht. Begrijpelijk en jammer. Het reageren op deze vacature heeft me veel geleerd. Over wat ik graag wil en waarom. En merk dat ik in het kader van “wat sterk is versterken” nog 1 ding graag zou willen leren. ….
En vraag dan naar wat er sterk was in mijn sollicitatie. En de betreffende mijnheer heeft de tijd genomen om te antwoorden. Fijn is dat.
Een geslaagde “buiten de lijntjes kleuren”-oefening. Het heeft me veel moois opgeleverd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén