De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Boekpresentatie + gelezen: Groeien in leiderschap.

Hoe ik er terechtkwam weet ik eigenlijk niet. Een collega die sterk is in verbinding die aanbeveelt, nood aan “verbindend ervaren”, een tweet op het juiste moment, nabijheid. Enfin, doet er eigenlijk niet toe. Donderdagavond was ik er, op de boekpresentatie Groeien in leiderschap / Frans Wilms.

Boekpresentatie

In de ruimte die in stand wordt gehouden door vrijwilligers stonden de stoelen allemaal in een dubbele cirkel. Met aan de ene kant een minuscule uitsparing voor de beamer en aan de andere kant voor de spreker.

Dat is geen toeval. Frans Wilms wil geen praatje houden. Dat “klopt niet” met de inhoud van het boek dat gaat over verbinding en presentie.

Wat gebeurt er dan wel.

We worden welkom geheten.

Ahv vragen gaan mensen rechtstaan en stellen zich dan kort voor. Vragen als: Wie is met de fiets, wie komt het verst, wie zijn meelezers van het boek, wie trouwen binnenkort in het kerkje, wie is nog meer familie, wie zijn collega’s. Aan het eind weet ik van 2/3 van de mensen wie ze zijn, waarom ze er zijn en al mooie inkijkjes in het boek en de mens Frans.

Dan worden we gevraagd om als lezer/nog niet gelezen elkaar op te zoeken en wordt gevraagd aan diegenen die het boek al gelezen hebben om te vertellen waar het boek over gaat en wat ze geraakt heeft. Aan de anderen de vraag daarna of dat aan hun verwachtingen voldoet. Ik krijg te horen dat het gaat om echt contact maken, dat je leiding geven leert in contact met anderen. En dat paste wel bij het beeld dat ik had.

Ik heb geen idee meer van de precieze volgorde, maar ergens vertelde Frans over het ontstaan van het boek, over de 6 vragen die het nog oproept, kwamen de onderneemsters aan het woord aan woord over het visuele concept en de samenwerking. Schreven we onze halve geboortedatum op een blaadje, de vraag die het meest aansprak en wat Frans daar nog aan kan bijdragen. Dat laatste helpt hem om richting te bepalen voor het vervolg. De blaadjes werden bovendien  gebruikt als lotjes om het boek uit te delen aan 3 gelukkige winnaars en daarmee was de presentatie een feit.

Ik ben erg dankbaar voor wat er tussendoor gebeurde. We kregen een vraag en gingen in gesprek daarover. Ik vertelde heel open over waar ik vastloop en kreeg daarbij hulp van de 3 dames om mij heen. Mooi was dat de taal die er gebruikt werd eentje van continue verbinding was. Hartverwarmend en zinvol. Ik heb een gedragsverandering gekozen die ik ga inzetten.

Misschien wil jij er ook eentje uitzoeken. Deze Interventies voor een dialoog lagen op onze stoel bij binnenkomst. Het zouden zo omschrijvingen voor studenten kunnen zijn voor het zichtbare gedrag dat hoort bij dialoog, voorbereiding, samen, ik, groeien door feedback en leren. Het verschil met andere omschrijvingen die ik ken is dat verbinding is ingebouwd.

Daarna een lekker drankje en iedereen bleef nog even lekker geanimeerd in gesprek. Mooi om te zien #verbindinggelukt

Het boek

Om 2.00 was het uit. Dat het zo makkelijk uitlas ligt aan de schrijfstijl. Weinig theorie, veel eigen herkenbare eigen beleving. Ik had hetzelfde gevoel als een van de meelezers. mooi om wat ik intuïtief al leerde/aanvoelde zo mooi gestructureerd verwoord te zien.

Vandaag verdiepte ik dat. Ik maakte in het zonnetje een visual.

 

Rechtsboven staat voor mij de samenhang. Bij je missie horen mogelijk ontwikkelingsvragen rondom verbinding en presentie. De valkuilen daaromtrent leren herkennen en oefenen in nieuw gedrag om ze te vermijden. Zo gaat ontwikkeling.

In het midden de belangrijkste les. Je kan in ieder moment de keuze maken voor verbinding en presentie, iedere keer weer opnieuw. Leer ernaar verlangen en geniet als het lukt.

En het meest direct bruikbare in het boek (zo mij en = OEFEN en ORGANISEER JE FEEDBACK. Mooie tool heeft Frans met dat feedback-oefenkader (blz 144). Ik overweeg om als als docent zo’n feedback-oefenkader te maken en daar gericht feedback op te vragen van studenten. Iets met rolmodel en door voorbeeld uitnodigen hetzelfde te doen.

Verder ga ik hier de voor mij de meest rakende zinnen als antwoord op de misverstanden om in actie te komen opschrijven.

  • weerstand= kracht die zich aandient en waar je mee interacteert. (misverstand weerstand overwinnen of omhelzen)
  • leiderschap gaat over present zijn en precies zijn over de eerste vervolgstap (misverstand focus op hoofdlijnen)
  • succesvolle leiders zijn gewone mensen die zich bewust zijn van hun zwakheden, kritiek accepteren, in staat zijn te veranderen en bereid zijn te leren van de mensen om hen heen. (misverstand reflectie op mijn functioneren heeft geen zin)

Samengevat. Tevreden dat ik de keuze maakte om donderdag aan te schuiven bij de boekpresentatie en dat ik me door de aanwezigen liet verleiden het boek te kopen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén