De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Best practices om “mij als docent” beter te maken.

Samen en toch eigenEen collega stuurt met dit artikel. Een ander staat het te scannen op school.

Ons CVb-lid tweet dit erover.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p>Mooi artikel in <a href=”https://twitter.com/hashtag/FD?src=hash”>#FD</a> <a href=”https://twitter.com/St_leerKRACHT”>@St_leerKRACHT</a> &quot;Alles staat of valt met de docent. Doelen noteren op verbeterbord, samen lessen ontwerpen en lesbezoek&quot;</p>&mdash; Olaf van Nugteren (@ovannu) <a href=”https://twitter.com/ovannu/status/574162931409092608″>7 maart 2015</a></blockquote> <script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Het raakt blijkbaar een snaar.

Als aanvulling zou ik graag twee best practices delen.

Bij elkaar kijken.

Voor mij werkt beter: samen doen. Als je samen de verantwoordelijkheid draagt voor een onderwijsbijeenkomst voelt dat gelijkwaardiger. je spreekt de ander aan over wat hij doet, vraagt naar het hoe en waarom. Ziet een ander andere dingen doen en vraagt je af…. En omgekeerd. En to be honest: ik ben eerlijker, omdat ik mee-verantwoordelijk ben voor het eindproduct. Andere kant: dit mag inderdaad alleen iemand met me doen waarvan ik het vakmanschap vertrouw.

De capita selecta MVO is over de jaren heen erg veranderd, doordat we met twee docenten zoeken naar wat werkt, inhoudelijk/werkvorm en pedagogisch. Samen de module draaien, elkaar erna altijd een terugkoppeling geven. Je kan het hier nalezen.

Samen lessen ontwerpen

Voor mij werkt beter: met alle stakeholders de lessen ontwerpen. Het is ons 1 x gelukt, heel klein, met 2 docenten, iemand uit het werkveld, de inbreng van een student. In de module voor de 4de jaars rondom maatschappelijk verantwoord handelen. Het was een feestje waar heel veel over is geblogd 🙂 ook door gasten: de student, de externe, de mededocent.

Scholing:

Studenten vroegen me gister, vind ik rollenspellen in zo’n vaardighedentraining nou echt zinvol…

Ja, want dan kan ik in een veilige omgeving oefenen nieuw gedrag uitproberen. Ondersteund door de feedback en de verhalen van anderen.

Veel van wat ik nieuw uitprobeer in een lessituatie heb ik eerst “aan de lijve ervaren” ergens anders. Voldoende vertrouwen verzameld dat het kan werken.

Waarom niet vaker?

Ik kan uitleggen waarom het bovenstaande organiseren lastig is. Daar neem ik nu even niet de tijd voor.

Ik ga vandaag: samen met andere docenten onderwijs ontwerpen en ik heb wat deadlines 🙂

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén