De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Antwoord: “De tuin is niet van mij (alleen)”

De vraag die bij dat antwoord hoort en me wel eens gesteld wordt: “Is die tuin eigenlijk niet te groot voor jou?” Hij wordt gesteld door mensen die een paardebloem, een mini-eikje of ander onkruid tussen de planten zien staan. Bloesemblaadjes op het pad zien liggen. Of kijken naar de akelei, viooltjes en/of mos op het terras.

Dat ziet er zo uit:

IMG_9654IMG_9278 IMG_9659IMG_9678

 

 

 

 

En nee, hij is niet te groot.

We hebben er inderdaad voor gekozen om zoveel mogelijk m2 ter beschikking te stellen aan de natuur. Omdat wij, ik natuur nodig hebben:

Een tuinontwerper, met vakkennis en diezelfde liefde voor natuur, heeft ervoor gezorgd dat het naast “goed voor de biodiversiteit” ook nog past in de omgeving, er mooi uitziet en vaak lekker ruikt.

Het werkt. Het is druk in onze tuin. We leven er met velen. Bomen, planten/bloemen, specht. ekster, merel, duif, mussen, kippen, meesjes, vinkjes, tjiftjaf, libellen, eekhoorn, muggen, bijen, hommels, lieveheersbeestjes, mieren, woelratten, mol en nog hele kleine soorten die ik in het echt over het hoofd zie en op een foto zie dat ze er waren 🙂

IMG_9577 IMG_9581 IMG_9633 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

De buren geven aan te genieten van het uitzicht. Mensen maken soms een omweggetje om even naar de tuin te kijken.

En ja, soms staan er plantjes tussen die ik liever weg heb. Dat zijn met name de bomen in spé en het heel snel verspreidend, alle plaats innemend, onkruid.

En soms staan ze daar toch een tijdje omdat ik andere keuzes maak dan onkruid wieden = familie/werken/wandelen/imkeren/geen zin ….

Zoals vandaag bijvoorbeeld:

  • Ik deed aan Guerrilla gardening. In mijn geval betekende het dat ik rondgewandeld heb met een zakje biologisch Phacelia-zaad en een gieter. Om te zaaien in de bermen van de gemeente. Ook aan de straatkant van onze lemen meander, voer voor de bijen.
  • Om vervolgens voor de bijen te zorgen. Zijn ze niet prachtig?

IMG_9679

Het onkruid staat er dus nog. D’r komt wel weer een uurtje dat ik er zin ik heb om lekker even in de tuin bezig te zijn. In de tussentijd:

  • De natuur maakt het niet uit. Zij maken gebruik van wat er is. Paardebloemen zijn super bijenplanten. Brandnetels zijn uitstekende waardplanten voor vlinders.
  • IMG_9664In het grote geheel valt het amper op:

 

 

 

Het zijn echt de eigen overtuigingen over “wat moet, wat hoort, wat rommel is” die maken dat keuzes in de tuin gemaakt worden zoals die gemaakt worden.

Waar kies jij voor in de tuin, op het balkon?

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén