De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Aandacht pakken, grab-en en er-en

Ik kondigde het al aan. Ik zou erover nadenken.

In verbaal meesterschap H7 gaat het over hoe je de aandacht kan pakken van je publiek. Na het lezen ervan van schrik “weggerend”. Ik ga toch niet van die kunstmatige vragen stellen en er-en bedenken. Vragen die beginnen met: Wat, hoe, welke, wanneer, waarom, wie + onderwerp.
Er-en als: Sneller, makkelijker effectiever.

Een tussenstukje blijft hangen. Over hoe je de aandacht terug kan pakken als mensen “getriggerd door je verhaal dat met elkaar beroddelen”. Gezien dit schrijven is dat een goeie plek om te beginnen. De aandacht terugvragen gaat jammer genoeg nog vaak in de sfeer van: x luister je ook mee, x wat heb ik net gezegd over, x kan je ook weer meeluisteren, x het stoort als je er doorheen praat. Als docent oordeel ik en de anderen zijn geheel afgeleid. Boeiend om paar keer een grab te proberen.

En dan die er-en. Net als die 5 punten zorgen ze voor mij voor focus. Als ik niks kan verzinnen wat ze beter, makkelijker, effectiever kunnen na de les. Waar ben ik dan mee bezig.

Dus mijn plan voor de volgende les:
– de techniek gebruiken om de aandacht op een positieve manier terug te pakken.
– bij aanvang les geven de studenten aan wat ze komen leren. Ik ga de er-en gebruiken om te versterken wat zij aangeven.

Vb zij: rationele capaciteit.
Ik: aan het eind van deze les kunnen jullie effectiever de rationele capaciteit berekenen en makkelijker de rationele overcapaciteit uitsplitsen. Zodat jullie beter kunnen adviseren welke machine het meest geschikt is. Klinkt best interessant, Benieuwd of ik zo’n zin op natuurlijke wijze kan uitspreken.

Einde van de les-maandag. De bovenstaande zin is 2x niet gelukt. In de totale les een “er” of drie zat er wel in. Op de achtergrond hielp het samen met de 5 punten wel weer om te blijven focussen op: waar zijn we nou helemaal mee bezig.

Wat ook goed lukte, de aandacht terugpakken dmv vragen. Uitdagen voelt een stuk leuker dan kritiseren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén