De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

21 century geblaat.

Mensen die vaker met me werken weten dat ik altijd lichtjes iebelig wordt van gepraat over 21st century skills en dat we in het onderwijs ervoor Moeten zorgen dat studenten die ontwikkelen. Het voelt zo vaak als geblaat. En ik word iebelig van geblaat.

Op een gegeven moment kwam er een tweet van Andy voorbij over 21st century skills waar ik wel blij van werd. Hij deelde onderstaand plaatje. Ik zal aan het eind uitleggen wat maakt dat ik daar niet iebelig van werd.

Ze zijn van alle tijden.

1ste reden iebeligheid, volgens mij zijn ze niet zo 21st century. Ze zijn van heel veel tijden. Ik was na een speurtocht uitgekomen bij de 16 habits of mind als prima kader om te kiezen waar je de nadruk op wil leggen in je leerprocessen.

Gegarandeerd outputresultaat

2de reden iebeligheid. Onderwijs is een proces.

Volgens de theorie (zoals beschreven in Denken in processen van Peter Matthijsen), is een proces ‘het geheel van activiteiten dat zich afspeelt tussen de vraag naar een product of dienst en het leveren daarvan’. Een proces is dus een serie van activiteiten (uitgevoerd door mensen of machines), waarbij verschillende middelen nodig zijn. Voor deze activiteiten is informatie en communicatie nodig.

Het tricky gedeelte zit in het “leveren ervan”. Volgens mij is het onmogelijk om als onderwijsinstelling te garanderen dat je leerlingen alle 21ste skills beheersen als ze buitenstappen.

In het geval van het HBO:

  • Studenten willen niet allemaal in dezelfde mate die skills ontwikkelen (= doen wat bij ze past)
  • Het beroep vraagt niet dat je alle skills in dezelfde mate beheerst. (= doen wat bij beroep past)

En dus denk ik dat het het sterkst is als je kiest als opleiding. En helder bent in je communicatie over wat je kiest. Dan komen de studenten bij wie het past. En dan kan je in je leerprocessen ervoor zorgen dat die skills worden uitgebouwd. De rest van de skills zijn dan of toevallige bijproducten, mooi meegenomen, of dat ontwikkelen ze elders.

Waarom blij

Het is de eerste keer dat ik een beknopt overzicht zie waarbij de skills worden gekoppeld aan “wat er in je leerprocessen moet zitten” om met een redelijke mate van zekerheid te kunnen zeggen dat studenten dat bij je ontwikkelen.

Ik ben voor accepteren dat niet alles kan, kiezen, en die keuze dan excellent uitvoeren in je curriculum, inbouwen in al je processen. En tot er een school komt die op deze zelftest overal een goed op scoort en me dus kan laten zien hoe het gedaan wordt, is dat het pad dat ik kies.
ClAq8_iWgAA7fEs

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén