De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Websearch: Habits of the mind

In het kader van mijn online-traject “Essenties in de praktijk, stel ik me steeds meer nieuwsgierige vragen rondom de essentie: je gebruikt je hersenen goed.

Vraag me af als je je hersens goed gebruikt, welk gedrag/gewoontes ontwikkel je dan. Moest denken aan de webpagina van essentieel leren rondom de 16 habits of Mind. En ben gaan grasduinen.

Ik hoorde hier de schrijver aan het woord. Ik onthoud: “skills and strategies that a person might use when confronted with problems the answers to which are not immediately known”

Hier vond ik deze prachtige visualisatie.

Habits of Mind

Op deze webpagina legt in een video professor Costa alle gewoontes uit. Heb je net zoals ik behoefte aan een kort overzicht. Dat staat er ook met een korte omschrijving.

Ik ben ze mbv de Yurls allemaal even “langsgegaan”.

 1. Helder en precies denken en communiceren. (via een omweg rondom bestraffende en belonende taal kwam ik uit bij dit artikel van Justine Mol. Haar boeken en die van Marshall Rosenberg hebben me veel geleerd over het belang van taalgebruik en de gedachten erachter)
 2. Volharding (=prachtige video)
 3. Oude kennis aan nieuwe kennis verbinden
 4. Blijvend open staan voor continue leren
 5. Denken in samenhang (daar heb ik kort het artikel van J. Jutten over Systeemdenken en de Habits of mind gescreend)
 6. Denken over je denken: metacognitie. Het schema van Fogarty en deze zin blijven hangen uit het artikel. 
 7. Managen van impulsiviteit. Grappig die video Selfcontrol van Donald Duck.
 8. Flexibel denken
 9. Precisie en accuratesse
 10. Luisteren met begrip en empathie. Het gedicht kende ik, komt wel veel meer binnen als het wordt voorgelezen door een puber. Ik heb zondag ook erg genoten/geleerd van de documentaire op Lichtpunt over dat onderwerp. Zie ook mijn pearltree.
 11. Humor
 12. Creëren, zich voorstellen, innoveren
 13. Vragend- en probleemstellend leren
 14. Antwoorden met verwondering en ontzag (prachtige video: inleiding tot de verwondering)
 15. Verantwoord risico’s nemen
 16. Data verzamelen met al je zintuigen

Enfin, ik zie de gewoontes nu wel voor me. In hoeverre ik tijdens het lesgeven/mentor zijn/stagebegeleiden, bewust werk aan het vergroten van deze vaardigheden/strategieën bij studenten en mezelf is een interessante vraag….

Ontwikkelingen na het publiceren van deze post.

Dat doe ik en omdat ik een bijdrage wil leveren zoek ik nog even verder en vind een fijne wiki. Met daarin een self-assesmentformulier. Ik vul hem eerlijk in: Habits of the mind Self Assessment Ilse Meelberghs, ook al vind ik niet fijn wat ik dan zie 🙁

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Els Snels 11 februari 2014

  Is dit helpend naar aanleiding van je vraag?
  Op de Yurlspagina Essentieel Leren (http://essentieelleren.yurls.net/nl/page/) is de rubriek “Onderzoeksvraag van vandaag” opgenomen.
  Deze (essentiële,nieuwsgierige) vragen sluiten steeds aan bij de actualiteit en vervolgens de Habits of Mind en/of de Essenties.
  ELS

  • Ilse Meelberghs 12 februari 2014

   Els, weet je wat het leukste was aan deze vraag. Ik heb occasioneel wel eens geklikt op jullie “onderzoeksvraag van de dag”. Gisteravond zag ik naar aanleiding van je reactie hier en mijn “studiewerk” ineens de aansluiting. Ze zijn in de huidige vorm nog niet geschikt om te gebruiken in de les. De studenten misssen datzelfde referentiekader als ik voorheen om de “zin van de vraag te zien”. Het helpt mij wel om te zien waar het “naartoe kan gaan”. Dankje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén