De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Waartoe opleiden : Chief Value Officer?

samen waarde toevoegenDe CVO waakt erover dat alle bedrijfsprocessen en organisatorische eenheden gericht zijn op een bedrijfsbreed doel: het creëeren en maximaliseren van meervoudige waarde.

Aangepast citaat uit Zakendoen in de nieuwe economie, blz 203.

De frustratie:

Ieder jaar spreek ik wel zo’n student. Eentje die de opleiding doet omdat voor hem/haar de huidige (bedrijfs)economie niet “klopt”. Erover wil leren om deze dan straks te helpen veranderen.

Ik krijg daar dan buikpijn van.

Omdat ik weet dat onze opleiding hun taal niet spreekt. Ze krijgen bij ons wel wat houvast/handvatten en tools. En blijven een beetje buitenbeentjes of conformeren zich. En dat terwijl net zij in mijn ogen het dichtst bij onze toekomst staan.

Dat spreek ik dan ook uit. Vraag ze of ze niet liever een andere weg kiezen. Eentje waarbij ze sneller, meer houvast krijgen rondom die nieuwe economie. Dan blijkt dat ze bewust kiezen om eerst het diploma te halen waarmee ze geaccepteerd worden in het werkveld.

En ja, die buikpijn komt ook omdat het mezelf destijds niet gelukt is. De focus lag op winst en niets wat ik deed als bedrijfseconoom leek daar iets aan te veranderen.

De oplossingsrichting:

Ondanks dat ik veel heb bijgeleerd sindsdien, heb ik nog steeds heel veel antwoorden niet. En vind dat ook niet meer erg.

Als ik hun wil steunen, lijkt het zaak een leerroute te creëeren die gezien wordt door het werkveld als zijnde waardevol. En voor de betreffende jongeren een pad neerlegt richting wat zij willen: een duurzame economie. Een pad dat hun taal spreekt, met een open einde.
Een pad waarbij ze wat hun voorgangers en ik leerden meenemen, hun eigen fouten maken, hun eigen inzichten toevoegen.

Opleiden tot (Chief) Value Officer. Volgens mij komt het in de buurt. Het maakt gebruik van de sterktes van deze studenten. En is in de kern duurzaam.

De aanpak:

Al een tijdje schrijf ik aan een leeromgeving/leerlijn voor “bedrijfseconomen voor een andere economie” (= op zoek naar een helder eindbeeld). En blijf te veel hangen in oude paradigma’s over opleiden. Het document krijgt maar geen energie.

Oa daarom heb ik besloten deel te nemen aan United4Education en U-lab.

Op zoek naar de energie terwijl ik een bijdrage lever 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén