De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Verantwoordelijkheid, transparantie en ethisch gedrag.

De eerste van de drie MVO-principes zoals die in ISO 26000 beschreven zijn. In een meeting over MVO (welk nieuw onderwijs komt er voor onze opleiding bij volgend jaar) werden we het er snel over eens dat die 3 voor de beroepshouding van onze studenten erg belangrijk zijn.

Hoe pakken we dat aan om het in het onderwijs te brengen. Ik haal inspiratie uit de eerste 20 min (= education experience in the area of wisdom) van dit verhaal van Alain de Botton.

Ik kom nog terug op wat we gaan doen. Voorlopig goed opletten dat de code of conduct deze aspecten bevat. Het begin van herhaling 🙂

Ik citeer wat MVO-wegwijzer ISO 26000 over deze 3 principes zegt voor bedrijven. Bedrijven bestaan uit mensen. Dus we hoeven dit “alleen maar” terug te brengen naar individueel gedrag.

Het afleggen van rekenschap

[ISO 26000 – hoofdstuk 4.2]

Het afleggen van rekenschap betekent dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor de impact die het heeft op de maatschappij, de economie en het milieu. Dat een bedrijf op deze verantwoordelijkheid mag worden aangesproken en naar aanleiding daarvan verbeteringen doorvoert.

De mate waarin een bedrijf rekenschap aflegt, verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de invloed die het bedrijf heeft op zijn omgeving. Hoe meer invloed een bedrijf heeft, hoe meer rekenschap moet worden afgelegd.

Transparantie

[ISO 26000 – hoofdstuk 4.3]

Alle bedrijfsbeslissingen en –activiteiten hebben impact op de omgeving (de maatschappij en het milieu) van het bedrijf. Een bedrijf moet daarom laten zien wat haar beleid, besluiten en activiteiten zijn en welke invloed die hebben op de maatschappij en het milieu.

Het is belangrijk dat de informatie die een bedrijf geeft tijdig, duidelijk en volledig beschikbaar wordt gesteld, op een voor de omgeving begrijpelijke manier. Op deze manier kan die omgeving namelijk goed beoordelen welke impact de bedrijfsbeslissingen en –activiteiten op haar hebben.

Eigendomsinformatie hoeft niet openbaar te worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor vertrouwelijke informatie of informatie waarmee wettelijke, commerciële of privacyverplichtingen kunnen worden geschonden.

Ethisch gedrag

[ISO 26000 – hoofdstuk 4.4]

Ethisch gedrag gaat over oprecht, rechtvaardig en integer gedrag van een organisatie. Deze waarden vertalen zich in zorg voor mensen, dieren en milieu. Ook gaat het over de aandacht voor de effecten van haar gedrag op haar stakeholders.

Meen ik dat maar, of moet je hier best veel empathisch vermogen voor hebben? Toch even terugkijken naar deze blogpost met video over Outrospection

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén