De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Principes en structuur bij onze samenwerking

Een vogelzwerm, hoe ingewikkeld het er ook uit kan zien, werkt volgens een beperkt aantal eenvoudige principes/gedragsregels zijnde: vlieg in dezelfde richting als de rest, pas je snelheid aan de vogels direct naast je aan, ga uit de weg voor een vast voorwerp of als er een andere vogel nadert. Op www.passievoorsystemen.nl vind je daar meer over  (incl weer een prachtig filmpje).

In de afgelopen dagen heb ik lopen “malen”. Het moet ook mogelijk zijn om de manier waarop ik samenwerk met studenten in de les terug te brengen tot een aantal basisprincipes.  Ik denk ze gevonden te hebben:

De kostbare (les)tijd wordt gebruikt kennis/vaardigheden en attitudes aan te leren die nodig zijn voor een accountant/bedrijfseconoom.

De studenten willen accountant/bedrijfseconoom worden. Ikzelf leer nog iedere dag bij over hoe mensen leren.We gaan voor mastery. Zoek eens op 10.000 hours to mastery (en/of ga naar mijn pearltree daarover) en wellicht kom je tot dezelfde conclusie. Het is ook gewoon een kwestie van tijd investeren.

Voor de studenten: Durf je de som te maken over hoeveel uren per dag je moet investeren in het ontwikkelen van je kennis/vaardigheden en attitudes om over 4 jaar het vak te beheersen? En als je die som durft te maken, trek je dan de conclusie dat je geen 1 lesuur kan missen/verkwanselen?

Hier trouwens een mogelijke werkwijze om de uren BE zoveel mogelijk kan laten renderen:

Maar essentieel voor rendement van lesuren zijn de vragen, het nieuwsgierig zijn. Bij deze pearltree kan je daarover meer lezen.

We werken met/aan een growth mindset

D’r zijn heel veel redenen om in de klas niet te werken aan het verwerven van kennis en vaardigheden. In een enkel geval zijn het moeilijke privé-omstandigheden. Maar meestal wordt er gestopt om een van de volgende redenen:
  1. is het te moeilijk (uitdaging)
  2. wordt een onderdeel niet begrepen (tegenslag)
  3. is het (te)veel werk (inspanning)
  4. is het niet de goeie/gewenste uitkomst (“kritiek”)
  5. zijn anderen veel sneller (succesvol)

En laten daar nou de volgende oplossingen voor zijn:

  1. kijk naar/vraag diegenen die het wel gelukt is. Zij leren daar ook van. Niemand te vinden: vraag mij
  2. kijk naar/vraag diegenen die het wel gelukt is. Zij leren daar ook van. Niemand te vinden: vraag mij
  3. gewoon beginnen, ooit komt het af. En als je niet begint niet.
  4. gewoon opnieuw beginnen, kijk naar/vraag diegenen die het wel gelukt is. Zij leren daar ook van. Niemand te vinden: vraag mij.
  5. neem nu de tijd en neem voor de volgende keer meer tijd voor de voorbereiding.

Effe tussendoor, herken je een aantal elementen van hierboven in dit filmje van 3 minuten, 8 secrets of succes?

We leren met en van elkaar
Ik denk dat de oplossingen hierboven voor zich spreken. Bovendien is het zo dat ik graag met jullie leer, over het vak, maar ook over hoe jullie leren. En we vertonen geen gedrag dat anderen stoort bij het leren/werken.

Continue feedback over wat werkt.

We gaan versterken wat al goed is. Dus aan het eind van elke les gaan we vaststellen wat gewerkt heeft. Om te proberen in de volgende les “meer daarvan” te doen. Dit laatste is trouwens nieuw voor me.

Bovenstaande basisprincipes betekenen trouwens dat de volgende onderdelen ook deel uitmaken van de les:

Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén