De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: De kracht van kwetsbaarheid

De video heb ik een tijd geleden al met jullie gedeeld. Ik meende toen dat ik na het kijken het boek De kracht van kwetsbaarheid niet meer hoefde te lezen.

Nou reisde ik gister met de trein, had een boek in mijn tas en viel toch in de boekenwinkel voor een aanbieding van het boek. Het leek er een goeie dag voor. Dat was het ook.

Ik leer steeds beter rustig naar mezelf kijken, mezelf waarnemen zonder daar meteen emoties aan te plakken. en dan zie ik dingen. Bij het lezen van het boek herken ik een aantal dingen en word ik bewuster van de onbewuste keuzes die ik maak. Op een of andere manier kadert het boek ook zaken die ik leerde de afgelopen tijd. En dus zette ik het geleerde maar even in kaders 🙂

Twee definities raakten me hard.

Liefde, pg 109:

We geven liefde de kans om te groeien wanneer we onszelf ten diepste laten zien en kennen, met al onze kwetsbare en krachtige kanten, en wanneer we de spirituele verbondenheid die daaruit voortkomt bekronen met vertrouwen, respect, vriendelijkheid en genegenheid.

Liefde is niet iets wat we geven of krijgen, maar iets wat we koesteren en aankweken, een verbondenheid die alleen kan groeien tussen twee mensen wanneer de basis daarvoor in hen allebei aanwezig is . We kunnen niet meer van anderen houden dan van onszelf.

Schaamte, verwijten, gebrek aan respect, verraad en onthouden van genegenheid beschadigen de wortels waaruit liefde groeit. Liefde kan dergelijke beschadigingen alleen overleven als ze zelden voorkomen en wordt erkend en hersteld.

Schaamtebestendigheid, pg 79

Het vermogen onszelf te blijven wanneer we schaamte ervaren, de ervaring te doorstaan zonder onze normen en waarden los te laten, en met meer moed, compassie en verbondenheid dan we vantevoren hadden uit de schaamte-ervaring te komen. Schaamtebestendigheid heeft te maken met overschakelen van schaamte naar empathie, en dat is de beste remedie tegen schaamte.

Immuun worden voor schaamte zullen we nooit. Zolang we verlangen naar verbondenheid zal de angst voor het ontbreken ervan een rol blijven spelen en zal schaamte altijd echte pijn blijven veroorzaken. Je kan wel die schaamtebestendigheid opbouwen. Het boek benoemt daarvoor 4 stappen: Herken de signalen en oorzaken van schaamte; Stel je kritisch op (kloppen de boodschappen en verwachtingen die de schaamte opriepen); Zoek contact; Spreek je schaamte uit.

Als laatste vond ik de metafoor van het koorddansen heel mooi. (pg 167)

Als het ons niets meer kan schelen wat anderen van ons vinden verliezen we ons vermogen tot verbondenheid. Maar als we ons teveel aantrekken van wat anderen van ons vinden, verliezen we onze bereidheid om ons kwetsbaar op te stellen. Als we alle kritiek afhouden, lopen we belangrijke feedback mis, maar als we ons alle hatelijke opmerkingen aan trekken, zakt de moed ons in de schoenen. Het is koorddansen, waarbij schaamtebestendigheid de stok is die ons in evenwicht houdt, en de paar mensen in ons leven die ons helpen de kritiek en het cynisme in het juiste perspectief te zien, ons vangnet zijn.

Ik heb niet het hele boek uitgelezen. De hoofdstukken 5 en verder komen nog wel een andere keer, of niet…

Om de een of andere reden vind ik onderstaande video een mooie afsluiting van deze post. Kan ook te maken hebben met de prachtige womensmarches vandaag.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén