De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Functioneringsgesprek had als thema: zien, richten en ruimte geven.

Onderweg naar het gesprek vanmorgen moest ik aan deze sport denken: curling. Omdat daar teamleden zijn die het ijs zo bewerken dat dat “curl-ding” zijn doel bereikt. Voor wie het niet kent:

Want zo zie ik zo’n functioneringsgesprek inmiddels. Als een plek waar we verkennen “hoe verder”, hoe we ruimte gaan scheppen voor waar ik heen wil. En hoe dat past binnen de doelstellingen van de faculteit.

Zoals altijd (met mij) verliep het gesprek niet keurig conform het voorbereidingsformulier. Ik vond het trouwens heel fijn dat ze de tijd hadden genomen om de blogposts die ik gelinkt had op het voorbereidingformulier te bekijken. We lopen het hier toch maar even puntsgewijs door. (= meteen mijn verslag klaar)

Welke punten wil je aan de orde laten komen in je functioneringsgesprek?

 • Voor mij is het belangrijk dat jullie mij erkennen en helpen als Rode aap
 • Omdat ik graag wil dat de organisatie gebruik gaat maken van mijn talent: leergierig. http://2bejammed.org/2013/01/02/de-lerende-docent/
 • En dat weer omdat ik geloof dat een weg naar een mooie leeromgeving is via “Great Teachers Are Great Learners” zoals wordt verteld in filmpje bovenstaande blogpost.

Uitkomst:

 • De vaststelling dat ik een a-typisch profiel heb als docent en dat dat bijdraagt aan de faculteit (erkenning 🙂 )
 • Dat bekeken wordt of we voor het vak BE in de propedeuse een team kunnen samenstellen/faciliteren dat gaat versterken wat ik nu al doe en dus ook samen gaat ontwikkelen. (hulp voor de rode aap 🙂 )

Reflectie op jouw functioneren op de resultaatgebieden van het vigerende functiehuis (zie infonet, klik hier) behorende bij je functie(schaal) (inclusief SMART afspraken).

Dat verhaal van het functiehuis helpt mij niet om te begrijpen of ik het goed doe. Daarom heb ik voor jullie:

Uitkomst:

Zoals bij de vorige uitkomst beschreven, wordt mijn bijdrage als zinvol ervaren. En hetzelfde als wat ik lastig vond bij het schrijven van “voor de stakeholders van …” werd als lastig ervaren door de gesprekspartners. Hoe omgaan met de disbalans tussen geïnvesteerde en betaalde uren. Daarbij is benoemd dat er geld is voor het basisproces en dat innovatie apart moet worden bekeken en tevens mijn valkuil is. Daar kan ik het gebruiken als men mij helpt grenzen trekken.

Inzetwensen en gewenste deskundigheidsbevordering voor komend studiejaar 2013-2014.

 Uitkomst:

 • Er wordt nagedacht over een modus waarbij het informele leren gefaciliteerd kan worden. (*grijns* ik heb voorgesteld om te betalen per blogpost). Verder waren mijn wensen wel duidelijk.
 • Inzet deze 4 weken bekijken:  iets eruit: profielwerkstukken, ondernemingsplannen of tentamens maken/corrigeren.
 • Bij dat samen- met docenten/studenten nadenken over / uitvoeren van variatie in het aanbod aan studenten – liggen meer kansen in het MVO-stuk.
 • Een dankjewel van mijn kant voor het faciliteren van de intervisie (past binnen informeel leren voor mij)

Ontwikkelwensen voor de langere termijn en gemaakte afspraken hierover. 

 • De blogpost in het vorig item geeft ook een beeld van waar ik in de toekomst naar toe wil groeien zou willen groeien met de faculteit.
 • Ik zie een aantal gebieden waarin veel te leren valt: onderzoek, het maken van online-materiaal, ontwerpen van leertrajecten, het zinvol maken van de ontmoeting met de lerenden, toetsen.
 • Mijn focus zal (op basis van mijn talenten en passie) blijven liggen op die ontmoeting met de lerende.
 • In termen van ZUYD betekent dat dat ik ga voor een puur docentschap dat wordt beloond in schaal 12. Ik doe hiermee een beroep op uitspraken die gedaan worden over docentschap en dat mogelijk moet zijn in schaal 12.

 Uitkomst:

 • Zoals ik wel verwacht had, wordt van een docent in schaal 12 verwacht dat hij een inhoudsexpert is. Er is benoemd dat ik mijn expertise in het lesgeven, ontwerpen van leertrajecten voor de propedeuse (& MVO) wil uitbouwen, niet vakinhoudelijke “bedrijfseconomie/accountancy-kennis”.
 • De gesprekspartners gaan voor volgend gesprek helpen uitzoeken wat de ontwikkel-richting zou moeten zijn voor een schaal 12. Kunnen we dan kijken of dat past binnen mijn eigen ontwikkel-idee.

Ik ben tevreden over dit gesprek.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Judith 16 januari 2013

  Ilse, wat ben je toch een geweldig open mens! Weinige hebben zo’n lef om hun functioneren op deze manier te delen. Ik leer elke keer weer van je!
  Betalen per blogpost? Haha, jij bent onbetaalbaar voor de hogeschool 🙂
  Ik ben het trouwens niet eens dat een docent alleen inhoudsexpert moet zijn, naast vakkennis, horen daar zeker ook didactische kennis en technologische kennis (zie TPACK) bij.
  De opmerking dat er alleen geld voor het basisproces en niet voor innovatie snap ik niet helemaal. Dat zijn keuzes die volgens mij dan door de opleiding zijn gemaakt. Opleiding/faculteit kan hier toch ook in investeren? Maar nu is er extra geld voor innovatie zoals je weet 🙂 ik ben benieuwd welk priject jullie faculteit gaat indienen.

  • Ilse Meelberghs 18 januari 2013

   Dank je Judith voor je reactie.

   Dankjewel voor steun in het eerste stuk.

   De opmerking over de inhoud is als volgt (di als ik het goed begrepen heb) Natuurlijk horen al die vaardigheden erbij. Maar een docent in schaal 12 word je op basis van je kennis/inhoud. Vooralsnog zien mijn leidinggevenden geen mogelijkheid om mij als propedeuse-docent (gericht op ondersteunen studenten in dat 1ste jaar) en met alle andere dingen die ik doe nu doe in die schaal 12 te laten passen. Leuk denkmateriaal voor mensen die propedeuse-rendement willen verhogen 🙂

   En dat innovatiestuk. Onze faculteit krijgt van alle faculteiten het minste geld per student. Bovendien kiezen wij ervoor om vrij veel contacturen aan te bieden. Dat is een keuze. En 1 die er mede voor zorgt dat er voor innovatie weinig tot niets overblijft.

   Dus ja “smiecht” *grijns* als onze andere aanvraag voor geld voor innovatietraject onderwijs gecombineerd met MVO niet gehonoreerd wordt door CVB, kom ik bij je terug. Vragen wie me kan helpen met slim invullen van zo’n aanvraag 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén