De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Faciliteren naar (meer) zelfvertrouwen: welke 3 boeken op mijn zomer-leer-lijst?

Tijdens het functioneringsgesprek werd gevraagd of er nog opleidingswensen zijn. Een heleboel… maar tijd en geld voor opleiding van docenten is schaars. Ik schat de kans dus zeer klein in dat het vastleggen tijdens een FG  van mijn opleidingswensen iets oplevert. Ik leg het hier vast. Op zoek naar oplossingsrichtingen. Ik hoop in ieder geval op een paar leestips.

Ik heb drie leerrichtingen:

 • mijn eigen “krachtig voor de groep” Als ik praat, wil ik dat er geluisterd wordt omdat het de moeite waard is.
 • “zien en schakelen”, leren aanbieden op het meest effectieve moment.
 • het managen van de groep richting: “samen gericht op leren”. In een gezamenlijke sessie moet het “samen” zin hebben. Als het thuis in je eentje sneller/leuker kan moeten we dat doen. En we zijn daar om te leren.

Voor het eerste deel “krachtig voor de groep” heb ik voorlopig de handen vol aan Verbaal Meesterschap van Remco Claassen. Dat lees ik in stukjes/brokjes en probeer uit. Het heeft me al heel wat opgeleverd.Het bezoeken van het  3,5-daagse seminar  zou volgens mij meerwaarde hebben, cq geweldig zijn. Kosten 3,250 euro.

Het tweede deel “zien en schakelen” kijk ik af  en oefen ik .

Het derde deel samen gericht op leren” is nog te groot, op zoek naar focus kom ik op deze opleiding:

 • Waarderend faciliteren.7 dagen, 3,750 euro. Met als meest aansprekende vragen:
  • Hoe help ik een groep om aan onderling vertrouwen te bouwen?
  • Hoe help ik een team bij het focussen op een aanstekelijk doel?
  • Hoe begeleid ik een groep in het nemen van eigenaarschap voor elkaar en het resultaat?

Nog te groot. Nav deze presentatie van Max Burger, onderstaand commentaar van @Lambertupdate op post over rol van de groep in (P) en zijn blogpost van gisteren en heb ik besloten te gaan focussen op faciliteren van (meer)  zelfvertrouwen. Ik begin maar eens alleen, met het lezen van boeken (tips dus welkom). En hoop dat ik ergens nog een betaalbare “samen” vind.

Beste Ilse

Ik kan helaas geen pasklaar antwoord geven. Wel denk ik dat je op de goede weg bent als je via het groepsproces de individuele prestatie wilt beinvloeden.

Even heel vereenvoudigd: Mensen zijn sociale wezens. Als we ons goed voelen in een sociale context, zijn we minder bezig met de “mentale zelfverdediging” (je defensieve gedrag). Als je minder tijd besteed aan je defensieve gedrag, kun je meer tijd besteden aan het gebruiken van je potentieel. Resultaat = betere prestatie.

Defensiviteit kent veel subtiele verschijningsvormen. Ik noem er een paar (maar zou zo een paar pagina’s kunnen vullen):
Slachtofferrol aannemen, Anderen belachelijk maken, Alles of niets denken, Alles beter weten, Plotselinge terugval in IQ, Ontkennen van defensief gedrag… Misschien herken je ze bij je studenten (of jezelf). ;-)

Er zijn in hoofdzaak twee wegen om individuen minder defensief, en daarmee productief, te krijgen:
a) werken aan een klimaat waarin het individue zich goed voelt.
b) werken aan het zelfvertrouwen van het individue.

The Human Element (THE) is een programma waarin we beide wegen bewandelen. De inhoud en opbouw van het THE programma is te uitgebreid om hier eventjes te beschrijven.

Wanneer het gaat om het faciliteren van individuele studenten naar meer zelfvertrouwen en het bouwen van een “goed” klimaat, dan denk ik dat je als individuele docent een centrale positie inneemt (net als de vestigingsmanagers bij MAX). Het THE programma zou je als docent kunnen helpen om gestructureerd de voorwaarden te blijven scheppen die leiden tot prestaties op een hoog niveau.

De vraag blijft hoe effectief je bent als je in je eentje een groep maximaal 80 uur kunt begleiden. Wanneer je als team van docenten gestructureerd werkt aan het sociale klimaat en het zelfvertouwen bij studenten dan ga je zeker resultaat zien.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Lambert de Haas 23 mei 2012

  Hallo Ilse,

  Knap hoe jij je zoektocht vorm geeft! Compliment! Maar helaas kan ik je wederom geen pasklaar antwoord geven.

  Het valt me op dat jij drie leerrichtingen loskoppelt, terwijl ik ze zie als één geheel. Krachtig voor de groep; Zien en schakelen; Faciliteren van zelfvertrouwen bij anderen; begint alledrie bij jezelf.

  Ik heb de indruk dat jij je focust op wat je moet doen (om iets te hebben). Als je iets niet hebt, focus je opnieuw op doen. Klopt dat?

  Misschien kan het je helpen om je het volgende te realiseren: Ik heb iets omdat ik iets doe. Ik doe iets omdat ik er iets bij voel. Ik voel iets omdat ik ben / wil zijn.

  Voorbeeld 1: Ik zie mijzelf als een onaardige looser. En wil dat niet zijn –> Ik voel me klote –> Ik doe niets (behalve vloeken en schelden) –> ik heb geen vrienden. –> ik zie mijzelf als een nog onaardigere looser ->> etc.

  Voorbeeld 2: Ik zie mijzelf als een leuk mens. En wil dat zijn–> Ik voel me vrolijk –> ik ga leuke gesprekken aan –> Anderen waarderen mijn opgewektheid –> Ik zie mijzelf als een leuk mens –> etc.

  Wat ben je –> En wat zou je willen zijn? hoe zie jij jezelf?

  Wat zou je willen zijn? …. Iemand die: krachtig voor de groep staat; ziet en schakelt; zelfvertrouwen bij anderen faciliteert?!

  Hoe zie jij jezelf? ………
  Je kunt kiezen, hoe je jezelf ziet! (Dit is namelijk niet meer en niet minder dan een mentaal concept.)

  Boek suggestie: “Door de bomen het bos zien” Jan Bommerez
  “samen”suggestie: The Human Element Cornerstone (open training)

  Veel succes,

  Lambert

  • Ilse Meelberghs 23 mei 2012

   Dankjewel voor het compliment. Pasklare antwoorden zijn ook niet nodig. Dit hielp al. Het voelt een beetje als het laatste puzzelstukje om een stuk van de zoektocht te kunnen afsluiten. Zie mijn volgende blog. Dankje.

   PS Ik had ze opgesplitst om het makkelijk te maken me te helpen.
   PS2 Ik heb “Kun je een Rups leren vliegen?” van hem al gelezen. Ik ga deze ook proberen.
   PS3 En even zakelijk, wanneer is er zo’n cursus en wat kost het. Ben jij daar dan ook bij betrokken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén