De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Pilot feedback fruits, week 4

Zo, en weer een week voorbij. En dus weer een logboek-blog.

Opmerkingen/observaties die zijn blijven hangen van de vorige week.

In mijn verslag van vorige week vergeten te vertellen dat het online samenwerken 1 keertje echt lukte. Ik zette bij een powerpointpresentatie met de definitie van collectief lifo de vraag. “Welke 3 stappen zet je om bij collectief lifo de EV en de winst te berekenen” En ik kreeg antwoord van C: een foto met haar notities van de berekening. Ik had die vraag geplaatst met de bedoeling te laten hoe het werkt en omdat ik die vraag meerdere keren in de les kreeg van studenten.

Voorafgaand aan de lessen van deze week.

Ik kijk op maandag na wat er zoal gebeurd is in de cursus deze week. (maandag was Pinksteren)

Vaststelling: 1 student heeft alle uitwerkingen ingeleverd.

Wat doe ik: 

  • Ik kijk haar uitwerkingen door. Zie een paar dingen die waardevol zijn om te hebben als student bedrijfseconomie en besluit het als een announcement te delen (iedereen krijgt een mail, kan niet reageren)
  • Ik post dit:

Wauw, even een compliment voor R. Zij heeft als enige alle opdrachten op tijd ingeleverd en de kwaliteit van de uitwerking is goed.
Wat laat ze daarmee zien aan kwaliteiten/vaardigheden die een accountant/bedrijfseconoom nodig heeft.
– Deadlines worden gehaald, wat er voor de rest ook speelt. (of je laat weten waarom het niet lukt)
– Ze zijn allemaal gemaakt in Excell, Excell is belangrijk voor het vak. Ze laat zien dat ze met de formules kan werken en het er overzichtelijk uit kan laten zien. Dat is veel werk, maar veel werken met excell maakt dat je er ook goed in wordt.
– Ze laat zien dat ze de feedback die ik heb gegeven gebruikt heeft. Dat is een vaardigheid die belangrijk is in samenwerken.
– Ze laat zien dat ze kan volhouden. Er waren er meer die in de eerste les iets inleverden, alleen zij hield het tot nu toe vol.
Ik weet dat jullie allemaal een verhaal hebben over hoe het komt. Deze feedback is niet bedoeld om op de vingers te tikken, je weet dat ik een voorstander ben van eigen verantwoordelijkheid. Je kan deze feedback gebruiken om na te denken “wil ik van dat gedrag iets overnemen of nog niet”.

Met vriendelijke groet
Ilse Meelberghs

  • Verder zet ik weer alle bestanden (powerpoints, opgaves,uitwerkingen, huiswerkopdrachten) klaar.
  • Ik maak een live-sessie. Met als opening “questions from the audience” , 6 vragen over stukken theorie van die les en ene feedbackrequest. Het is echt makkelijk om dat te maken.
    • Wat is de functie van een kasstroomoverzicht
    • Met welk overzicht kun je een kasstroomoverzicht vergelijken. MC
      • balans
      • resultatenrekening
      • liquiditeitsbegroting
    • Wat is belangrijker voor de continuïteit van een organisatie. (MC)
      • hoge winst
      • voldoende kasstromen
    • Wat is het verschil tussen de directe en indirecte methode
    • Welke informatie heb je nodig voor de directe methode
    • Hoe kan je controleren uitkomst (mutatie geldmiddelen) goed is.Ik maak een live-sessie. Met als opening “questions from the audience” , 6 vragen over stukken theorie van die les en ene feedbackrequest.

In de les

Les 1 bestaat uit 3 delen. De theoriepowerpoint, opgaves maken, quiz om te eindigen.

Ik kies ervoor om de powerpoints toch even (kort 10-15 min) toe te lichten in de les. Dit om het verschil met vorige kwartalen en de andere groepen met andere docenten niet te groot te maken.

Leuk was die quiz. Studenten waren wel een beetje klaar met de opgaves en vonden nieuwe energie om toch de vragen te beantwoorden. Ze vertelden achteraf dat ze hiervan geleerd hadden en het leuk vonden.

Grappig is wel dat je je stem kan veranderen. Als je in de gaten krijgt dat het MC antwoord niet goed, kan je nog switchen naar het goeie antwoord.

Bij de quiz lijkt het alsof een upvote niet meetelt als antwoord. Dan wacht je dus op een antwoord terwijl de student al heeft aangegeven het eens te zijn met het antwoord van een ander.

Naar aanleiding van mijn announcement waren studenten nieuwsgierig naar de uitwerkingen.  We kwamen erachter dat het waarschijnlijk zo is dat je het huiswerk van de ander niet kan zien als je zelf niks ingeleverd hebt. Vraag is of ze nu lege uitwerkingen gaan inleveren of toch een foto van hun eigen uitwerking.

Les 2 is nog 2 opgaven rondom kasstroomoverzichten maken. Waar opgave 13 de basis is, doen we er in opgave 12 nog herwaardering bij en in opgave 14 het effect van voorraadmutaties.

In een van de groepen leg ik aan een groepje nog een keer het concept uit. Zij hadden de vorige les gemist en er waren verder geen vragen van de andere klasgenoten op dat moment.

In de andere groep overleggen we wat ze nodig hebben om dit goed te kunnen. Ze blijken het overzicht te missen. We vinden in de powerpoint een overzicht dat helpt. Kopiëren dat en markeren de onderdelen die het meest voorkomen. Benieuwd of een foto daarvan op feedbackfruits terecht komt. Het feit dat je het dan ook deelt met mensen die niet de moeite namen om naar de les te komen speelt mee in de overweging.

Een aantal studenten werkt tijdens de les de uitwerking uit en plaatst ze meteen op feedbackfruits.

Ik heb de excelluitwerkingen van die studente opgevraagd. Ik vermoed dat deze helpender zijn voor medestudenten dan de uitwerkingen die wij docenten beschikbaar stellen.

Tussentijdse reflectie

  • Er lijkt voor studenten een grote drempel te zitten om zich een programma eigen te maken dat ze maar voor 1 vak, 7 weken lang gebruiken.
  • Als docent heb ik makkelijk inzicht in de participatie van de studenten als groep (zeker toen blackboard het niet deed en ze dus alleen via fb konden werken).  = aantal views per item, aantal opdrachten ingeleverd. Per student inzicht verkrijgen is lastig.
  • Ik leer door op het gemakje kijken (thuis) naar uitwerkingen van studenten over hoe en wat studenten noteren. Dat blijkt vaak toch minimaal. Dat hoor ik trouwens ook terug van stagebegeleiders in het 3de jaar. Ik stuur daar nu tijdens de les gerichter op. En een deel van de studenten doet iets met de feedback die ik in de announcements verstrek.
  • Het is op deze manier wel erg laagdrempelig om een quiz te maken en het activeert wel. Alleen niet te lang. Een kwartier is voldoende.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén