De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Introductie MVO, ISO 26000 tbv de casus.

“Mevrouw, wat is het dat we morgen gaan doen” Een introductie op MVO, als hulp bij jullie casus, zeg ik. “MVO, dat is toch maatschappelijk verantwoord ondernemen hé”. Ja, antwoord ik, zonder er bij na te denken. En herinner me pas later een stukje uit een mail die ik eind januari kreeg:

Gisteren (30 januari 2014) presenteerde Willem Lageweg van MVO Nederland een nieuwe betekenis van de afkorting MVO. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is enigszins achterhaald. De nieuwe betekenis, of in ieder geval een nieuwe denkrichting: Meervoudig Vernieuwend Ondernemen.

Meervoudig vernieuwend kan uitgelegd worden als: nieuwe, leuke dingen en vormen ontwikkelen, met een nieuwe kijk op hoe je om moet gaan met mensen (people), op een nieuwe en toekomstgerichte manier kijken naar de impact (zowel positief als negatief) op de omgeving (planet) en binnen nieuwe verrekenvormen (profit).

Deze nieuwe denkrichting spreekt mij zeker aan.

Wat doe ik nou in dat halfuur dat ik ter beschikking heb. Net als vorig jaar hebben we eerst de COS Duurzaam doe je zelf show. En dit zijn onderdelen uit de opdracht in de casus rondom MVO:

Dit literatuuronderzoek dient jullie inzicht te verschaffen in de verschillende manieren, waarop MVO kan worden toegepast binnen organisaties. Het is jullie opdracht om een unieke MVO toepassing te kiezen die HARO Holding BV en haar werkmaatschappijen een structureel concurrentievoordeel gaat opleveren.

Bouw jullie verslag op door een duidelijke overweging en motivatie weer te geven van de verschillende MVO mogelijkheden die jullie hebben aangetroffen dan wel hebben bedacht en vermeld duidelijk welke MVO keuze jullie uiteindelijk maken voor HARO Holding.

Ik kies ervoor om de aanpak van MVO Nederland/ISO 26000 te volgen en dat wat dichter bij hun casus te brengen.

Stap 1: Waarom zou ik aan MVO doen?

Opdracht 1 voor de studenten: Eigenlijk is in de opdracht al gekozen voor 1 van de 3 redenen om aan MVO te doen. Welke? Is dat ook diegene die jullie het belangrijkste vinden?

Stap 2: Wat is mijn basishouding (MVO)? 

Daarvoor kunnen de ISO 26000 principes gebruikt worden. Eigenlijk gaat dit over “hoe wil ik mij gedragen”. Hoe ga je als groep bepalen wat je belangrijk vindt?

Stap 3: Wie is er nou eigenlijk bij betrokken?

Hoe bepaal je wie dat zijn? Dan gaat het om een omgevings-/stakeholderanalyse.

Stap 4: Wat kies ik? Waar wil ik waarde toevoegen?

Daar kan het uitgangspunt de ISO 26000 onderwerpen zijn. Met als handigheid dat die al acties eraan gekoppeld hebben.

Ook een mogelijkheid is te starten vanuit een schema uit het Framework integrated reporting:

Integrated reporting value creation

Uiteindelijk is onderstaande in zwaar vereenvoudigde vorm hoe ik zou kiezen. Succes! Met de uitdaging: probeer meervoudig vernieuwend te zijn!

Keuze MVO_0001

PS En ik hoorde dat vorig jaar best flink is gediscussieerd over “het beste MVO” initiatief. Super natuurlijk. Mijn advies: leg vooral die discussie vast. Vertel wat de mogelijkheden waren waartussen jullie kozen en waarom uiteindelijk dat ene initiatief gekozen is. Wat dat is ook: overwegen en motiveren.

PS2 Hoe dat met dat literatuuronderzoek moet? Om te begrijpen waar het over gaat en wat je moet doen ga je heel veel lezen. Leg vanaf dag 1 vast wat je gelezen (gekeken?) hebt en waarom. Op het laatst zoek je dan gewoon de 20 meest wetenschappelijke eruit voor je lijst.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén