De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Studiedag “Motivatie; (wat) maakt het verschil?

Gent, 5 november, ruim op tijd opgestaan om er om 9.30 te zijn. Dat lukte niet (lang leve het verkeer). En dus heb ik in de hal geluisterd naar het einde van dit verhaal. Ik zag wat anderen later bevestigden. Een man met passie die graag wil delen.

9.40 – 10.45 uur: inleidende plenaire sessie

Van moetivatie naar goesting!

De directie, leerkracht en leerlingbegeleider als motiverende coach

Prof dr. Maarten Van Steenkiste (Universiteit Gent)

Huistaken maken, aandachtig zijn in de klas, de afspraken respecteren, …kinderen en jongeren zijn er niet altijd even enthousiast voor en kunnen er soms moeilijk toe bewogen worden. Hoe kunnen we hen motiveren om hun huiswerk goed aan te pakken? Hoe worden ze voor hun schoolwerk geprikkeld en geboeid en moeten we niet voortdurend achter hun veren zitten? In deze plenaire lezing, gebaseerd op de Zelf-Determinatie Theorie, wordt vanuit wetenschappelijk oogpunt en in interactie met de deelnemers ingegaan op de vraag omwille van welke redenen jongeren medewerking verlenen en leren dan wel verzet plegen en wordt de voedingsbodem van groei en motivatie besproken. Om deze groei te stimuleren dienen directies, leerkrachten en leerlingbegeleiders een goed gestructureerd, autonomieondersteunend en betrokken les- en schoolklimaat te creëren. Dit wordt toegelicht aan de hand van een aantal illustraties en wordt dieper uitgewerkt voor wat het sanctioneringsbeleid betreft in een workshop.

Prof. Dr. Maarten Vansteenkiste is hoofddocent verbonden aan de Universiteit Gent in de vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheid-, en sociale psychologie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de motivatiepsychologie, de tak van de psychologie die zich bezig houdt met de vraag “Waarom mensen doen wat ze doen?”. Hij onderzoekt de impact van de kwaliteit van motivatie op het psychosociaal functioneren in talrijke levensdomeinen, zoals onderwijs, werk(loosheid), psychotherapie en hulpverlening, sport, en opvoeding. Hij publiceerde reeds talrijke bijdrages over deze thema’s, zowel in het Engels als in het Nederlands.

Ik hoop hier een link naar de presentatie te kunnen toevoegen. Ook zonder verhaal al heel interessant. Ik ontdek nog steeds nieuwe bruikbare dingen. Die dag zelf sprak aan de nuance: autonomieondersteuning is niet gelijk aan laissez-faire (=gebrek aan structuur en grenzen). Het is een en/en verhaal.

Toen was het tijd voor Bram. Ik wou het verhaal (slideshare) graag nog een keer horen. En natuurlijk ook een beetje supporteren door er te zijn. En weer bevestigt het voor me de kracht van creatieve wisselwerkings-relaties.

Workshop 3 (voormiddag): ‘Creatieve wisselwerking’

Bram Bruggeman (Het Perspectief)

Creatieve wisselwerking (of synergie) is het natuurlijk proces dat creëert, een proces van groei en ontwikkeling. Het steunt op relaties en waardenbewustzijn. Het is het proces dat leidt tot creatieve transformatie van de persoon, het team en de organisatie. (Roels, 2001)

In deze workshop wordt eerst met diverse voorbeelden uit de (les)praktijk toegelicht wat creatieve wisselwerking juist is, welke de voordelen zijn voor zowel leraar als leerling en hoe het proces de motivatie en betrokkenheid vergroot. Vervolgens wordt gekeken naar de keerzijde van de medaille wanneer het proces niet actief is. Om dan te eindigen in dialoog en samen met de deelnemers enkele ideeën concreet uit te werken.

Bram Bruggeman zorgt voor de nodige inspiratie tijdens deze interactieve sessie. Hij is leraar secundair onderwijs en tevens  praktijklector aan de Specifieke Lerarenopleiding Het Perspectief, Gent. Bram was Klasse Leraar van het jaar 2012 in de categorie begeestering en is gepassioneerd door goed onderwijs.

Na een pauze met lekkere broodjes verder met Dirk de Boe. Van zijn verhaal (een combinatie van slices uit slideshare 1 en slideshare 2) blijft vooral bij: de bevestiging dat je creatief denken echt kan leren. En dat er nog een wereld te winnen valt met breinvriendelijk leren.

Workshop 4 (voor- en namiddag): ‘Rij je mee met de creativiteitstrein?’

Dirk De Boe (Het Perspectief en HoGent)

We bereiden leerlingen voor op een toekomst die volledig anders is wanneer de leerlingen de school verlaten dan wanneer ze er aan begonnen zijn. Naast andere vaardigheden, is het belangrijk dat ze bij het verlaten van de school creatief kunnen leren denken. Als we hen dat niet leren, sturen we ze in een jungle zonder een zeer belangrijke tool.

Nu beschikken we allemaal over een fantastisch brein met heel veel mogelijkheden. Iedereen kan leren om creatiever te denken en zo gemakkelijker opportuniteiten te ontdekken of problemen op te lossen. We krijgen er ook energie van en het zorgt voor een intrinsieke motivatie.

In deze interactieve sessie toont Dirk niet alleen hoe je zelf creatiever kunt denken maar ook hoe je dit samen met anderen kunt doen en hoe dit ook kan afstralen naar je leerlingen. Immers als je wilt dat zij ook creatiever gaan denken, dan kun je als leerkracht best het voorbeeld geven. Als dit op de ganse school gebeurt, kan dit zorgen voor een innovatiecultuur die iedereen motiveert. Gekruid met heel wat concrete voorbeelden en verhalen uit het bedrijfsleven en het onderwijs, neemt Dirk je mee op een creativiteitstrein die anderhalf uur later aankomt in motivatieland.

Dirk De Boe is creativiteitscoach en helpt mensen om creatiever te leren denken alsook organisaties om een innovatiecultuur te implementeren. Hij werkte bij Philips als innovatiemanager maar is intussen sterk actief in het onderwijs. Hij is co-auteur van het boek Edushock, breinoptimizer voor leren in de toekomst en schreef het boek Creashock, anders denken, durven doen, met resultaat. Dirk is deeltijds lector in de lerarenopleiding en begeleidt het keuzevak ondernemen in HoGent. Hij is gepassioneerd door levenslang leren.

En dan het einde, “de andere mijnheer” van de Toolbox die wij gebruiken. De zin die nog lang nazinderde was “Talent zet in beweging”. Het was een prachtige presentatie met veel over hoe je talent kan ontdekken en inderdaad weer de rol van anderen, van relaties.  Ik hoop dat ik ook hier een link naar de presentatie kan toevoegen. Ik wil hem zo graag delen met collega’s en delen ervan ook met studenten in de module samenwerken.

14.45 – 16 uur: afsluitende plenaire sessie

Talent is teamwork. Een verkenning van het belang van relaties bij talentontwikkeling.

Peter Beschuyt (Kessels & Smit, The Learning Company)

Ken je dat gevoel, waarbij je iets doet waar je je heel krachtig in voelt en de tijd helemaal uit het oog verliest? De kans is groot dat je op dat moment je talenten gebruikt. Als je vanuit je talenten werkt, ben je niet alleen veel performanter, je voelt je ook goed en gemotiveerd. Hoe meer je je bewust bent van je talenten, hoe meer je dat soort situaties voor jezelf kan creëren. Of zelf je eigen ideale job ‘boetseren’. En daar heb je anderen voor nodig. Tijdens deze lezing verkennen we het belang van relaties bij het ontdekken, inzetten en ontwikkelen van je talenten.

Peter Beschuyt is van opleiding leraar en onderwijspedagoog. Sinds een paar jaar is hij als adviseur verbonden aan Kessels & Smit, the learning company. Hij werkt vooral rond het waarderend organiseren in organisaties en onderwijs, waarbij mensen aanspreken op hun ’talent’ één van de speerpunten is.

De dag was zinvol, ik heb er al heel wat dingen van gebruikt. ’t Is doordat ik zo druk ben met doen dat deze blog wat minder persoonlijk is dan gebruikelijk.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén