De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gastblog: De meerwaarde van meer waarden in het onderwijs en het bedrijfsleven

MVHToen het aanbod kwam van de Zuyd Hogeschool, Faculteit Commercieel en Financieel Management, mee te werken aan de ontwikkeling van de 3 daagse module Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen/Maatschappelijk Verantwoord Handelen (MVO/MVH) voor het uitstroomprofiel Controlling, hoefde ik, Wouter Ijzermans, niet lang na te denken om ja te zeggen. What was in it for me? Het aangaan van een samenwerking met het hoger onderwijs om het belang van MVO op de kaart te zetten, past perfect bij een kennisgedreven organisatie als de onze (Driven by values). Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat meer aandacht voor MVO in het onderwijs van meerwaarde is voor de samenleving, de studenten en ons bedrijf.

De meerwaarde voor de samenleving

MVO gaat om het gebruik maken van jouw eigen morele kompas bij het maken van keuzes. Mijn taak als adviseur is het inzichtelijk maken van de keuzes die men kan maken (of die men impliciet al maakt). In de huidige markt gaat er veel tijd en moeite gepaard met het besef bijbrengen dat er geen blauwdruk is voor MVO-beleid, maar dat deze persoonlijke keuzes en dilemma’s centraal staan. Hoe eerder je dit besef aan de beslissers (van de toekomst) kunt meegeven, hoe sneller we in de discussie rond MVO to the point kunnen komen en kunnen gaan praten over de daadwerkelijke issues. Hoe handelt jouw bedrijf en past dit bij jouw waarden en die van het bedrijf? Sta je achter de keuzes van het bedrijf en ben je bereid deze uit te leggen?

De meerwaarde voor het hoger beroepsonderwijs

Ik vind het fantastisch dat dit bewustwordingsproces een centrale plaats heeft gekregen in het lesprogramma MVO/MVH. Door de open opstelling van de docenten, die theoretische modellen en veelgebruikte methodieken hebben weten te koppelen aan praktijkdilemma’s, is er goede mix ontstaan tussen praktijktoepassing en theorie. Met name bij het hoger beroepsonderwijs, waar praktijk en theorie samenvloeien en studenten worden opgeleid om beide facetten te beheersen, geeft dit toegevoegde waarde. Ik hoop dat wanneer de studenten geconfronteerd worden met een hierboven beschreven keuzemoment, zij kunnen bouwen op de verhalen en de theorie die in dit lesprogramma zijn opgenomen.

De meerwaarde voor de ondernemer

Ook voor het bedrijfsleven is de kans om te kunnen putten uit de kennis van een gerenommeerde kennisinstelling als de Zuyd Hogeschool van onschatbare waarde, zeker in een veld dat zich snel ontwikkelt, zoals MVO. De inzichten van de docenten over theorie en methodieken geven een frisse blik op de problematiek die ik in de praktijk tegenkom. Daarnaast gaat er natuurlijk niets boven het sparren met gemotiveerde en kritisch denkende studenten over een onderwerp dat je aan het hart gaat. Jouw eigen kijk op het onderwerp wordt soms in twijfel getrokken, soms bevestigd, maar in ieder geval verrijkt. Als klap op de vuurpijl wordt de ‘game’ die ik voor de slotmodule van de opleiding heb ontwikkeld momenteel opgewaardeerd tot handzaam scoresysteem dat bedrijven makkelijk inzicht geeft in de status van hun MVO-beleid. In dit geval profiteert niet alleen het onderwijs van de praktijk, maar ook de praktijk van het onderwijs.

Wouter IJzermans is werkzaam bij Driven by Values. Driven by Values ontwikkelt en begeleidt projecten op het gebied van MVO, de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén