De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Expeditie Binnenste buiten (sessie 10) #curriculumontwerp

IMG_5321“En volgende keer gaan we uitzoeken welke wijsheid uit de onderstroom we nodig hebben om verder te kunnen.”

Dat is de zin waar ik de vorig blog afsloot. Dat hebben we gedaan, op een externe locatie. De sessie bestond uit 6 stappen

1. Checkin:

Ontspannen, stil in een kring zitten, landen op de plek en via vragen geleid worden naar die ene vraag:

Wat zijn de tegenstellingen die je voelt in de groep.

Nadat we er op gewezen werden dat tegenstellingen gezond zijn in een groep werden we uitgenodigd onze gevoelde tegenstellingen te delen. Ze werden op een flip over verzameld. Een groot aantal waren aanvullingen op hetzelfde thema en we kozen ervoor om die in zijn geheel als tegenstelling te gaan gebruiken voor het vervolg.

2. Inleiding gespreksmodel, bepaal de regels

Vanaf hier volgden stappen uit de Deep democracy techniek: de aanpak van het niet gevoerde gesprek. Voor de duidelijkheid Don, onze procesbegeleider, is opgeleid in deze techniek). Het is namelijk eentje die je niet zomaar toepassen omdat hier wellicht haaien uit de onderstroom opgehaald worden en je moet weten hoe je dat dan goed oplost.

Het doel is om de uitwisseling van informatie te herstellen en daarmee de potentie van de groep beter te benutten. Hiervoor is het nodig dat uitgesproken wordt wat er tot tot nu toe om wat voor reden dan ook onder het wateroppervlak bleef. (pg 123)

Er zijn 3 principes van waaruit dat gesprek gevoerd wordt: Niemand heeft het monopolie op de waarheid,. We doen dit om onze werkrelatie te verbeteren, niet om elkaar af te branden. We zijn in dit proces bereid over elkaar en onszelf te leren (pg 124).

We kregen de techniek en de principes uitgelegd. We hadden verder geen aanvullend dingen nodig om het gesprek te kunnen gaan voeren.

3. Zeg alles

Geef de twee kanten elk een plek in de ruimte en vraag mensen om zich fysiek over deze kanten te verdelen. Er is geen neutrale plek, je moet een kant kiezen, maar het maakt niet uit welke. Je mag ten allen tijde naar de andere kant lopen. Het doel is immers niet om positieve te kiezen en de anderen over te halen om voor jouw kant te kiezen. Het doel is om de wijsheid van beide kanten te onderzoeken. (pg 125)

Eerst mag de ene kant pijlen gooien, dan de andere kant. De kant waar de meeste energie zit, start. Herinner mensen eraan dat pijlen goeie betekent dat je niet beleefd hoeft te zijn. Hoe scherper en duidelijker je dingen zegt, hoe meer wijsheid we boven water krijgen. Val de andere kant aan en geeft ongezouten je mening. (pg 125)

Zorg dat de mensen aan de ontvangende kant luisteren en niet in discussie gaan. (pg 125)

De andere kant is trouwens de andere kant van de tegenstelling, niet de mensen aan de andere kant 🙂 Dat ongezouten zeggen was echt wennen. Gelukkig werden we aangemoedigd en geprikkeld door Don die aan de ontvangende kant stond.

Op een gegeven moment waren alle argumenten op, was alles gezegd wat er toen te zeggen viel.

4. Wat heeft je geraakt & Los het op

Stop het pijlen goeie. Zet de aanwezige stoelen in een kring en vraag elk lid van de groep om na te gaan welke pijlen een ongemakkelijk gevoel gaven en welke opmerkingen hem of haar geraakt hebben. Dit kunnen ook pijlen zijn die vanaf de eigen kant gegooid zijn of zelfs door jezelf naar de andere kant. Pijlen die raak zijn, zijn de opmerkingen die een inzicht geven. (pg 126)

Ons werd allemaal gevraagd om wat te zeggen. Er ontstond een mooi gesprek waar de contouren van de haai duidelijk werden.

Met de vrijgekomen wijsheid ga je nu terug naar het oorspronkelijke vraagstuk. (pg 128)

Soms, wanneer het leren op een diepere laag heeft plaatsgevonden is het te vroeg om de inzichten terug te brengen naar de oorspronkelijke vraag. (pg 128)

De laatste stap van de methode was daarmee klaar.

5. Waar zitten we op de schaal.

De oorspronkelijke vraag van de middag lag rondom: hoever vernieuwen.

In deze stap was er de behoefte om zichtbaar te maken wat de mate van verschillen daarin waren op dat moment.

We maken een (denkbeeldige) lijn en worden uitgenodigd op die schaal te gaan staan. Vertellen elkaar waarom we staan waar we staan. ook dat levert waardevolle informatie op.

6. Afspraken voor de volgende keer.

We spreken af wat we de volgende keer gaan doen en hoe.

IMG_5113PS Persoonlijke noot. Deze sessie doet me denken aan een citaat dat ik laatst op Twitter tegenkwam (auteur unknown).

Aan het einde van de dag telt maar één ding: heb je elk kind gezien ? En heeft elk kind dat gevoeld?

In deze sessie ben ik gezien EN heb ik het gevoeld.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén