De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Een bijzondere ontmoeting.

ontmoetingBlij dat ik de afgelopen jaren veel geleerd heb waardoor deze ontmoeting mogelijk werd.

De eerste keer dat ik deze student bewust zag was hij namelijk rebels tijdens deze sessie. Iets waar ik 2 jaar geleden onmiddellijk defensief op gereageerd zou hebben. Ik leerde inmiddels dat de wereld rebels nodig heeft en om vaker weg te blijven van mijn defensieve gedrag. Open te blijven. Oa door deze les van Jan Bommerez: onder frustratie zit heel veel opgekropte energie. Of zoals Phillippe Bailleur het recent omschreef: “weerstand zit vol relevante informatie”. Ook door stevig te werken aan dat open blijven om daaraan te werken tijdens The Human Element. En de vakkennis om anders te handelen opgedaan tijdens het traject “Essenties in de praktijk”

Het vertrouwen van deze student verdiende ik pas laat in de module. Door mijn keuze om terplekke de toetsvorm te veranderen. En toen door te vragen op zijn kritische reflectieverslag.

We houden na de module mailcontact. Hij blijkt een systeemdenker. Die in staat is om naar ons schoolsysteem en het economische systeem te kijken en daar kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Kanttekeningen die gaan over het verschil tussen wat gezegd/aangeleerd wordt en wat hij waarneemt. Over verschil tussen wat aangeleerd/gedaan wordt en wat goed is voor de student/wereld.

De vraag die bij mij vooral blijft hangen na het lezen van zijn uitgebreide mail met rake observaties:

Hoeveel houvast/handvatten heeft deze student tijdens de opleiding gekregen om deze sterkte effectiever te kunnen inzetten. 

Bijna zeker wetend dat het antwoord niet zal zijn: “voldoende”, de vervolgvraag:

Wat kan ik eraan doen dat zijn opvolgers dat wel krijgen?

Want het is om hen houvast/handvatten te geven dat ik het onderwijs ben ingestapt. Onze toekomst heeft hen keihard nodig.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén