De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Edcamp-achtige toestanden #MVH16

IMG_4872Deze week was het dan zover. De 3-daagse module Maatschappelijk verantwoordelijk handelen. Ontwikkeld en georganiseerd door een team van 6 studenten, 3 docenten en 3 externen. Twee dagen met overnachting op een externe locatie (een voetbalclub in Heerlen), 1 dag op school.

Tijdens de groepsreflectie (waarover in een aparte blog meer) bleek dat een van de meest effectieve onderdelen van de module de “getuigenissen” waren. Tijdens deze sessies in de kleedkamers van ons tijdelijke 2-daagse verblijf hebben veel studenten hun perspectief op een aspect van maatschappelijk verantwoordelijk handelen veranderd/aangescherpt.

Wat het meeste raakte

Wat mij het meest raakte: Na de eerste ronde mochten studenten een eigen sessie faciliteren. Wat raakte waren “wie die handschoen oppakte”, de onderwerpen die ze kozen, de kwaliteit van de gesprekken. En als gevolg daarvan: de positieve energie die in de pauzes de kantine binnenkwam.

Wat veel terugkwam in de groepsreflectie:

  • De verrassing van de mogelijkheden van biomimicry, dat wij kunnen leren van de natuur. Dat wij niet boven de natuur staan, er onderdeel van zijn. Ervan mogen genieten.
  • Het zoeken/kijken naar de mogelijkheden en de bijzondere bijdrage van “mensen met een beperking” in het arbeidsproces. Het inleven in wat dat voor hen betekent als we dat doen.

Mij verbaast dat niet. Beide sessies werden geleid door mensen met een bijzondere passie voor het onderwerp.

Het waarom van hoe we het georganiseerd hebben zoals hieronder beschreven.

Omdat, behalve ik, nog niemand ooit aanwezig was geweest bij een Edcamp, hebben we ervoor gekozen om de controle geleidelijk los te laten.

We besloten om het voor de lunch een keer “voor te doen”. De faciilitors (waaronder externen) waren gevraagd om een sessie te leiden en hadden onderstaande beschrijving ontvangen. En omdat we niet wilden dat 1 van die mensen niemand had of te grote groepen, hebben we bij die eerste ronde een limiet per sessie ingesteld.

De lunch van 45 minuten was dan onze kans om nog bij te sturen. Dat bleek niet nodig. In de lunch ben ik wel actief op zoek gegaan naar studenten om sessies te faciliteren.

Na de pauze hadden we dus nog 4 sessies. Ruimte genoeg voor de studenten en voor de mensen van de eerste ronde om hun verhaal te delen en in gesprek te gaan daarover met de anderen.

Van enige controle was er na de pauze geen sprake meer. En net als bij een Edcamp ging dat gewoon goed.

Beschrijving van de activiteit

De getuigenissen vinden plaats tussen 12.00 uur en 15.30.

Het tijdspad is als volgt:

Deel 1: 12.00 tot 12.30 (1 tijdslot)

Pauze: 12.30 tot 13.15

Deel 2: 13.15 tot 15.30 (4 tijdsloten)

Voorbereiding.

Op de muur worden vellen opgehangen met daarop een matrix van tijdsloten en lokalen. Iedere aanwezige krijgt 5 stickers.

Voor het eerste tijdslot worden de onderwerpen opgehangen door vooraf gevraagde facilitators. De studenten kunnen zich inschrijven voor de sessie die hen interesseert mbv stickers. Maximaal 8 studenten per getuigenis met een tijdsduur van maximaal 30 minuten.

Deel 1:

Diegene die de sessie faciliteert stelt zichzelf en het onderwerp voor, als het kan met een persoonlijk verhaal erbij. Vervolgens faciliteert hij/zij het gesprek erover.

Pauze:

IMG_4870Tijdens de pauze zal er geluncht worden en kunnen de sprekers bekijken of deze nog meer gesprekken wil inplannen of niet. Dat doen ze weer door het ophangen van hun onderwerp op het gewenste tijdslot/lokaal.

De spreker kan:

  • Met studenten besluiten dieper/langer in te gaan op het reeds vertelde verhaal
  • Hetzelfde verhaal meerdere malen plannen zodat andere studenten deze ook kunnen bijwonen.
  • Een combinatie van beiden.
  • In zijn planning ruimte laten om zelf getuigenissen bij te wonen.

De vrije ruimtes kunnen studenten invullen door zelf een onderwerp te noemen en te faciliteren.

Tegelijkertijd plannen de anderen waaraan ze willen deelnemen.

Deel 2:

Diegene die de sessie faciliteert stelt zichzelf en het onderwerp voor, als het kan met een persoonlijk verhaal erbij. Vervolgens faciliteert hij/zij het gesprek erover.

Na een half uur wordt gewisseld tenzij gekozen was voor een langere sessie.

 

 

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén