De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Propedeuserendement: monster of kans?

Als je vroeger gestudeerd hebt, heb je met 90% zekerheid ooit wel deze zin gehoord. “kijk eens om je heen, de helft van jullie zit hier over een jaar niet meer” En verdomd, die spreker had vaak gelijk. Want de propedeuse was/is een selectie. Voor student en school. Vanuit beide zijden probeer je in te schatten of je “een goeie voor het vak kan worden”

Inmiddels willen we dat jonge mensen in een keer goed kiezen en doorstomen. Dat is veel goedkoper voor student en maatschappij. We willen dus hogere propedeuserendementen. Di het % studenten dat er na de propedeuse nog is.

MONSTER:
Ik maak deel uit van een propedeuseteam dat jonge mensen de kans geeft uit te proberen of bedrijfseconoom/accountant iets voor hen is. We hebben een eerstejaarsprogramma dat een beeld geeft van het vak en toetsen of ze het in zich hebben om een goeie voor het vak te worden. Waarom? Ik ga even terug naar mijn tuin. Als planten daar niet op de goeie plek staan, wordt het nooit wat met ze. Soms overleven ze, maar schitteren gaan ze niet.  Of zoals Einstein het formuleerde:
Ik zie het als mijn taak om te proberen studenten op de goeie plek te krijgen. En net als in de tuin is verplanten in sommige gevallen de enige optie. Moet ik daarmee ophouden omwille van het propedeuserendement en de daarmee samenhangende financiering? Liever niet!
KANS:
Een manier om daarmee om te gaan is sneller te zijn. Als ik het goed heb begrepen, hebben studenten tot 1 oktober de tijd om een passende studie uit te zoeken. Wat als we al onze inspanningen om een passie voor het vak te creëren/aan te wakkeren nu eens zouden concentreren in die eerste drie weken. En we toetsen tevens in die periode ook een aantal basiscompetenties die je echt nodig hebt om een goeie te worden. Ik heb al een wild plan in mijn hoofd. Dat wordt een separate blog.  Intussen hoor ik lezers al zuchten, nog sneller…. wat jammer voor de studenten die wat meer tijd nodig hebben om op stoom te komen. Ja klopt, het is een heel kwetsbaar evenwicht (mede gestuurd door financiering) tussen ingrijpen en ruimte laten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén