De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Heidag blended learning

Ik was op de heidag blended learning. Ik zei vooral ja omdat ik graag wou leren over hoe Zuyd aankijkt tegen blended learning. Omdat we daarin keuzes gaan maken in ons nieuwe curriculumontwerp de komende weken. En die natuurlijk het liefst alvast in lijn brengen met de Zuyd-ideeën daarover.

Het was een lange dag en het wordt een drukke week met veel indrukken. Dus ik blog vanavond wat ik leerde, maak het me even gemakkelijk en gebruik foto’s van mijn aantekeningen. Als je liever rustig en gestructureerd leest over invoeren blended learning dan is blogpost van Wilfred Rubens Hulpmiddelen bij het ontwikkelen van ‘blended learning’ een aanrader.

Hij beschreef trouwens ook deze dag op zijn blog.

Heel grof is blended learning:

IST, urgentie, succesfactoren, functionaliteiten

Na aftrap door Kitty Kwakman en Wilfred Rubens kwam een student even laten zien hoe hij momenteel de DLO (blackboard) gebruikt. Lekker herkenbaar.

Vervolgens ging het over de urgentie van een DLO en de aanbesteding ervan. Het is dringend als we klaar willen zijn voor wanneer het contract met blackboard afloopt: 1-1-2019.

Ik maakte de volgende aantekeningen over de digitale omgeving:

  • hoe de digitale leeromgeving nu gebruikt wordt
  • de urgentie
  • het onderzoek naar de succesfactoren voor blended learning bij Zuyd

  • Wat je ermee kan
  • wat er gebeurt als je zou kiezen voor geen DLO

Toen gingen we uit de Persona’s van de studenten de online leeractiviteiten halen (dlo functionaliteiten). (Grappig om een keer vanuit het perspectief van een student naar zijn/haar week te kijken. Toch best druk)

Al tekenend en luisterend naar indelingen van tafelgenoten kwam ik tot de volgende indeling van die leeractiviteiten:

  • praktisch (geel)
  • voortgang en beoordeling (paars)
  • communicatie en samenwerken (oranje)
  • kennis/knowledge base (bruin)
  • opmerkingen over de relevantie, noodzaak (groen)
  • opmerkingen over wat er mist (rood)

Doelen

De redenen om met blended learning aan de slag te gaan en je keuze daarin bepalen mee waar je DLO in moet voorzien. Wij namen onderstaande doelen door en kozen de voor ons belangrijkste (met Mentimeter).

 

Model blended learning

Vervolgens kan je dan een model voor blended learning kiezen. Wilfred heeft 3 toegelicht. Er zijn er meer. De variabelen van de blend zitten in een aantal keuzes op onderstaande items. (mochten we trouwens ook even doen op Mentimeter, wat hebben we nu en wat willen we graag)

Complete blend ziet er zo uit en vraagt het meeste van de DLO en van de professionaliteit van de docenten.

Als ik het goed begrepen heb heeft het lectoraat Technologie ondersteund leren op 15 februari een voorstel klaar voor model blended leren bij Zuyd.

Scenario’s

Op korte termijn wordt het scenario (all-in of niet, open source of niet) gekozen. Ik ben heel wat vaktermen wijzer geworden. Een ingewikkeld besluit dat ik fijn aan anderen ga overlaten 🙂

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén