De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Geweest: Embodied Wholeness

Ik had het al aangekondigd, ik heb gericht een aantal cursussen, bijeenkomsten uitgezocht om te werken aan “gebruik maken van intuïtie”. Vrijdag dus Embodied Wholeness.

The third and last day of our journey ‘Embodied Pioneership’ is approaching. The first day ‘Embodied Consciousness’ we tapped into our embodied wisdom and found a sense of groundedness. The focus of the second day was on ‘Embodied Connectivity’. We explored our grounded and healthy strength and loving kindness in relations with others. The last day is called ‘Embodied Wholeness’, how do we take embodied action in the world we want to change, in the world where we are pioneering, in the systems that we are part of. This third day we explore how moving with the system and having vision and direction go hand-in-hand in our pioneership. In an embodied way we experiment with our preferences. We will also explore what is withholding us at times and how this can serve us, how this ‘stuck’ can become our resource into the emerging future we envision.

Aankomen

Praktisch: We zitten in een cirkel, op lekkere yoga”stoeltjes”, bloemen in het midden.

Opdracht: Check in, wat wil je vertellen over hoe je hier nu zit.

Vertaling naar praktijk: Dat check-in gaat steeds makkelijker. Makkelijker om een verhaal te vertellen dat ertoe doet. Het is een kwestie van gewoonte, dat merk ik ook sterk aan 2 andere deelnemers die dat duidelijk vaker doen op hun opleiding.

Schilderen met je lichaam

Praktisch: De hele ruimte is leeg en iedereen staat verspreid over de ruimte. We worden gevraagd het eten (van het pauzelekkers) niet tijdens de oefeningen te doen.

Opdracht: Bewegend in de ruimte, ervaren wanneer een beweging wil beginnen en wanneer de beweging klaar is, het moment van “stillness” alvorens weer aan de volgende beweging te beginnen. Wat zijn zijn de kleuren van je bewegingen. Wat gaat je lichaam doen als je ernaar luistert.

Vertaling naar praktijk: Ik heb moeite met voelen wanneer de beweging klaar is, dat moment van stillness laten ontstaan. Ik merk dat we op een verdieping zitten en de natuur relatief ver weg is. Ik heb de yoga-kindhouding nodig om die connectie met aarde weer te maken. Die connectie met de aarde blijkt een voorwaarde voor mijn bewegingen.

Hoe ontstaat Opstaan

Praktisch: De hele ruimte is leeg en iedereen staat verspreid over de ruimte

Opdracht: We krijgen de opdracht op de grond te gaan liggen en 20 minuten te onderzoeken of en hoe we rechtop gaan staan.

Vertaling naar praktijk: En weer blijkt die aarding, de connectie met mijn buik belangrijke voorwaarde zijn voor mijn bewegingen. En stopt de beweging als die connectie wegvalt. Het lukt om uiteindelijk rechtop te staan. Ik begrijp het niet echt, tot ik later op de dag dit boek lees. Dan valt het op zijn plek. Als hoofd, hart en buik op elkaar afgestemd zijn kan je bewegen, geven en ontvangen en tegelijkertijd stevig in je eigen centrum blijven. Voor dat laatste is die aarding/buik nodig. Ik merk in de dagen erna dat ik beter let op wat mijn lichaam vertelt. Waar zit spanning en welke beweging krijgt die weg.

Bewegen in het dorp

Praktisch: We mogen als deelnemers de helft van de ruimte gebruiken.

Opdracht: We zijn nu een dorp, met elkaar verbonden. Beweeg en sla je bewegingen gade. Niet praten.

Opdracht: Bespreek in tweetallen de ervaringen. Welke rol nam je, herken je dat in je leven.

Vertaling naar praktijk: Ik observeer de groep een tijdje al rondlopend en voel dat dit dorp nodig heeft om de hartklop van moeder aarde te voelen, dat iemand de rol van grond moet zijn. En die neem ik op me. Grappig, ik schreef er ooit over, dat ik grond wilde zijn en nu heb ik met mijn lichaam gevoeld hoe dat is. Hoe mensen dan met je interacteren, wat je wel en niet ziet, wat je wel en niet ervaart. En dat die rol van “doing the invisible groundwork” me inderdaad past.

De eigen blokkade onderzoeken

Praktisch: We gaan in twee-tallen bij elkaar zitten, recht tegenover elkaar.

Opdracht: Eentje is de onderzoeker en die praat 5 minuten lang over zijn/haar blokkade. Dat wat nu moeilijk is, tegenhoudt. De ander is boeddha. Luistert gewoon beweging/uitdrukkingloos, is “holding space” voor de ander.

Vertaling naar praktijk: Deze kende ik al. Het is wel gewoon lekker om te doen met mensen die meteen begrijpen wat “holding space” betekent. Net als vorige keren ervaar ik hoe fijn het is om ongestoord te kunnen onderzoeken. En hoe fijn het is om ongestoord te kunnen luisteren. Eventjes had ik er nog last van dat ik het verhaal van de onderzoeker op mezelf ging betrekken, ik herkende het, oordeelde niet over mezelf en kon het daarom stoppen.

Blokkades opruimen

Praktisch: We worden in twee groepen verdeeld (5 mensen per groep) en gaan in een kring zitten op matjes.

Opdracht: Eerst beeldt iedereen zijn “stuck” uit. Je laat dus zien hoe die blokkade waarover je net gesproken hebt eruit ziet. Als iedereen dat gedaan heeft deel je de eerste observaties met elkaar. Wat zag ik en wat voelde ik.

Opdracht:  Vervolgens per deelnemer (ik meen 10 minuten) Je beeldt je “stuck” opnieuw uit. Je vraagt anderen uit de kring om die stuck te komen versterken. Dat je nog heviger voelt waar het vast zit. Je geeft daarvoor zelf aanwijzingen. Vervolgens gaat de deelnemer en de helpers op zoek naar “loskomen”. De deelnemer bepaalt wanneer het klaar is. Vraagt dan de helpers om 1 zin, wat hebben zij waargenomen, gevoeld. En dan de deelnemer 1 zin. Omschrijf wat er is gebeurt, ik ging van …. naar ….. Als de 10 minuten dan nog niet om zijn kan er nog nagepraat worden.

Vertaling naar praktijk: Het lukt na wat aanvangsproblemen om erop te vertrouwen dat dat wat gezegd en gedaan wordt op dat moment, precies dat is wat gezegd en gedaan moet worden. De aanvangsproblemen gingen over “is dit wel goed genoeg” en een paar oordeeltjes daarover. Het is mooi als diegenen die holding space doet “ingrijpt” met tips en wel daarmee wacht tot tijdens een wissel van deelnemer. De tips gingen over in de opstelling blijven ook al lijk je geen rol meer te hebben. Mijn opstelling was de laatste. En ging over het be-/afschermen van mijn buik/creativiteit/intuïtie/vrouwelijkheid etc. Het werd een ervaring waar ik niet alleen voelde dat dat niet langer nodig is, maar ook dat open in mijn kracht staan tegelijkertijd kan met anderen dichtbij ondersteunend. Het aparte is ook dat dat met het hele lichaam uitbeelden en helpen als werken voelt, net als bij een fysiotherapeut bijvoorbeeld.

Final checkout

Praktisch: We gaan weer samen in een kring op de grond op matjes (al dan niet met stoeltjes)

Opdracht: Wat neem je mee van vandaag en wat wil je nog zeggen om op een goeie manier weg te kunnen gaan uit deze groep.

Vertaling naar praktijk: Die laatste vraag vond ik mooi. Het geeft een echt einde aan deze middagen. Goed stoppen/afscheid nemen.

Dansend Integreren

Praktisch: de ruimte was leeg

Opdracht: Was voor de mensen die nog tijd hadden om al bewegend het geleerde te integreren. Het is gebruikelijk om dit voor de checkout te doen maar het programma liep ietsje uit en enkele deelnemers moesten echt op tijd weg.

Vertaling naar praktijk: Ik had dit nodig, niet nadenken om te integreren en/of af te schakelen, wel bewegen.

Eindreflectie

Ik blijf me verbazen over hoeveel hiervan ik goed kan in een beschermde veilig omgeving. En hoeveel van wanneer het niet lukt dus nog contextafhankelijk is.

Verder ben ik geïntrigeerd geraakt door Social presencing theater. Uit die koker kwamen een aantal oefeningen. Ik ben verbluft door de snelheid van de ervaringen en de doorvoelde oplossingen om weer dat in de wereld te gaan zetten waar je mee bezig was. Zo snel krijg je via het hoofd niet deze diepte.

In ieder geval heeft deze ervaring voor mij de deur wagenwijd geopend naar embodied persoonlijke ontwikkeling.

En roept het de vraag op waarom wij hier met nogal wat mensen erg huiverig voor zijn. Waarom we zoveel liever alleen met ons hoofd werken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén