De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gelezen: Duurzaam pionieren in het onderwijs.

Over 10 dagen komt het boek van Mieke uit. Zo dichtbij heb ik nog nooit gestaan bij de totstandkoming van een boek. Het proces heeft ook mij geraakt.

Mieke en ik trekken al jaren samen op als het over pionieren in het onderwijs gaat. Het voelt voor mij alsof we de 4 fases van de ontdekkingsreis samen hebben doorlopen. Wel ieder apart, elkaars ontwikkelingen online volgend, daarvan lerend, met een paar bijzondere deugddoende life-ontmoetingen.

Op de site waar het boek wordt aangekondigd en waar je kan voorintekenen, staat:

“Dit boek is geschreven voor jou als onderwijsprofessional en neemt je mee op een ontdekkingsreis. De ontdekkingsreis bevindt zich op het snijvlak van professionele ontwikkeling, actieonderzoek en innovatie.

Duurzaam pionieren betekent in de context van dit boek dat je op zoek gaat naar je eigen leiderschap om een authentieke, betekenisvolle en duurzame bijdrage te leveren aan onderwijsontwikkeling.”

(Mieke Haverkort-de Vreede in ‘Duurzaam pionieren in het onderwijs’, uitgegeven bij Politeia)

Voor mij voelt het boek dus niet als het begin van een reis. Wel als een prachtig reisverslag van mijn reis.

Wat een volledig boek is het eerste wat in me opkomt als ik het de eerste keer lees. Mieke is er wat mij betreft in geslaagd om veel relevante theorie op een logische manier te ordenen. Binnen de 4 delen van het boek geeft ze dan ook nog aanwijzingen over wat te doen en geeft ze lekker duidelijk aan wanneer je klaar bent met dat stuk.

Het is wat mij betreft ook gelukt om met respect oud en nieuw naast elkaar te zetten. Om de tegenstelling daar uit te halen en de glijdende schaal en de keuzes daarin zichtbaar te maken.

De persoonlijke verhalen maken het boek af. Een aantal pioniers (waaronder ik) hebben een verhaal gedeeld en die zijn handig in het verhaal ingepast. Ze introduceren vaak een nieuw concept en geven daarmee aan de tekst die erna komt meer herkenbaarheid.

Voor wie is dit boek

Als je me vraagt, voor wie is dit boek nu. Dan zou ik graag hebben dat 2 “soorten” dit lezen.

Leidinggevenden in het onderwijs. Omdat pionieren niet “zomaar” gaat. Het is een proces dat tijd en dus geduld vraagt. Het is een proces dat vraagt dat je de weg naar binnen aflegt. Inzicht in het hele proces gaat leidinggevenden helpen om docenten daarin te ondersteunen.

Docenten die zich ongemakkelijk voelen in hun huidige rol. Als de huidige invulling van je docentschap je niet (helemaal) bevalt. Dan kan je met dit boek uitzoeken waar je zit in het proces en “Take it from there”. Je hebt dan waarschijnlijk jaren profijt van dit boek. Want remember… het vraagt tijd en oefenen.

Deel 1: Over kiezen voor pionieren. 

Ik zag en voelde dingen, in het onderwijs, in de organisatie, in de wereld en besloot zonder te weten wat de oplossing is op pad te gaan om onderwijs te gaan maken dat niet het beste van de wereld is, maar het beste voor de wereld. Het te gaan zien als een uitdaging ipv een probleem. De eerste stappen te zetten op de weg.

Dit is hoe het boek hierin ondersteunt:

Deel 2: Ontwikkelen van een pioniersmentaliteit

En ineens doe je dan dingen die anderen niet doen, wijk je af. Dat was een dingetje, beetje eenzaam, niet echt eenvoudig. Mij hielp het om stevig te verbinden aan mijn persoonlijke visie.

Dit is hoe het boek hierbij ondersteunt:

 

 

Deel 3: Een pioniersplek creëren

Op een gegeven moment houdt het op wat je in je eigen wereldje kan experimenteren/bereiken en is het tijd om de verbinding op te zoeken. Het te laten passen in het grotere geheel. Dat is buffelen en geduld hebben.

Dit is hoe het boek hierbij ondersteunt:

 

 

Deel 4: Een co-creatieve pioniersreis maken

 

Met dit stukje van de reis ben ik nu bezig. Daar waar je ophoudt te willen dat de uitkomst diegene wordt die jij bedacht hebt. Waar je start om de “emerging” toekomst en de anderen die uitkomst mee vorm te laten geven.

 

Dit is hoe het boek hierbij ondersteunt:

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. peterteriele 21 mei 2018

    Ik kan deze bovenstaande recensie van harte onderschrijven. Ik kreeg het boek alleen pas in mei 2018 onder ogen. Voor iedereen die daadwerkelijk de transitie van het onderwijs wil ondersteunen een echte aanrader. Goed om je bewust zijn van allerlei processen die plaatsvinden bij innovatie. Het boek geeft grip op het innovatieproces van jou en anderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén