De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gastblog: Visie op een duurzaam opgeleide financial.

Een paar jaar geleden leerden we Johan kennen, een van de kartrekkers voor mvo/duurzaamheid in het curriculum AC/BE bij Avans Hogeschool. We zien elkaar te weinig. Toch doen we ons best om elkaar op de hoogte te houden van zaken die we ontwikkelen. Vorige week stuurde hij me deze. Het verscherpt mijn eigen visie op het verduurzamen van het curriculum voor financials. Ik mag hem delen. Vind dat ook belangrijk. Omdat het onderwerp belangrijk is en en het niet nodig is om kostbare onderwijstijd te besteden aan het ontwikkelen van dezelfde dingen. Kunnen we beter besteden aan het versterken van elkaars producten. Als dit je boeit, loont het misschien ook voor je om het inspiratiedocument van #CopFan te lezen. Wellicht te gaan meedoen met een van de initiatieven.

(concept) Visie opleiding Ac en BE

Primair is dat onze accountants onder de knie krijgen hoe de kwaliteit van de financiële- en overige relevante informatie te waarborgen, dit voor zowel de interne bedrijfsvoering als de externe verantwoording.

Voor onze bedrijfseconoom geldt dat het inrichten, het uitvoeren en het bewaken van bedrijfsprocessen ten einde een adequate informatievoorziening te waarborgen de essentiële competentie is.

Maar wij willen meer, wij zijn op weg om onze accountants en Be’ers zodanig te equiperen dat zij een zinvolle bijdrage aan duurzame ontwikkeling kunnen leveren.

Wij doen dit nu al als volgt:

  • Aandacht voor integriteit: Integer handelen achten wij voor de financiële sector van levensbelang. In alle jaren van de opleiding komt dit aan de orde.
  • Aandacht voor de rol als sparringpartner voor de ondernemer bij verdere begeleiding van verduurzaming van de bedrijfsvoering.

In onze nieuwste visie gaan wij een stap verder zie onderstaand plaatje.

Duurzame visie op financieel onderwijs Avans

Toelichting

De ouderwetse niet duurzame cylus van ondernemen ziet er als volgt uit: de shareholder is de eigenaar van de onderneming en de directie richt de administratie, de boekhouding etc zodanig in dat die te dienste staan van de de winst (profit). Verslaglegging geschiedt middels het bekende jaarverslag aan die aandeelhouder en rond is de cyclus. Een duurzaam opgeleide financial begint met alle stakeholders te bevragen op hun belangen. Vervolgens worden doelstellingen op de drie P’s geformuleerd. Administratie, AO, etcetc worden zodanig ingericht dat gestuurd kan worden op het behalen van die duurzaamheidsdoelstellingen. Verslaglegging vindt geintegreerd plaats op PPP-gebieden en aan alle stakeholders wordt met diverse communicatiemiddelen verslag gedaan.

Wij zijn daarom enthousiast aan de slag gegaan studenten in het onderwijs kennis te laten maken met:

  • Integrated reporting,
  • nieuwe business- modellen,
  • stakeholdersdialoog, en dus ook met
  • de verschuiving van shareholder- naar stakeholdervalue.

Kernwaarden

Als persoon staat de BE’er voor:

  • sturen in op stakeholdervalue;
  • gericht op waardecreatie in drie dimensies: people, planet en profit
  • integriteit en respect;
  • het oog hebben voor heden en toekomst.

Als persoon staat de AC’er voor:

  • robuustheid en een rechte rug;
  • integriteit en respect;
  • het oog hebben voor heden en toekomst;
  • betrokken zijn bij organisatie en maatschappij.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén