De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gastblog: Olaf van Nugteren kwam terugkoppeling geven.

Een gesprek met Olaf van NugterenCollege van Bestuurs-lid Olaf van Nugteren had het beloofd, hij zou terugkomen om opvolging te geven aan het eerdere gesprek. (hier kan je de eerder gastblog lezen). En hij kwam.

Ook dit keer schreef hij een gastblog. Het geschrevene doet niet helemaal recht aan het  mooie rolmodel dat hij was voor de studenten. Hij liet ze zien hoe je aandachtig luistert. Nadat hij vertrokken was maakten ze een opmerking dat het zo fijn was dat hij zoveel aantekeningen maakte, dat ze daarmee het gevoel hadden dat er goed geluisterd wordt. Tevreden ook met de acties.

De laatste minuten die nog over waren hebben we (de studenten en ik) nog even gebruikt om het te hebben over hoe dat zo gaat, het jaarverslag van Zuyd. Dat paste dan weer bij waar we nu mee bezig zijn bij bedrijfseconomie: externe verslaglegging.

Hier zijn verhaal:

In mijn gastblog van 1 april 2015 gaf ik aan dat ik de studenten Financieel Management (Bedrijfseconomie) had beloofd hen voor de zomervakantie nog een keer te bezoeken en terug te koppelen wat er met hun opmerkingen gedaan is. Op maandag 1 juni 2015 was het zover, wederom dankzij de medewerking van docent Ilse Meelberghs: hartelijk dank daarvoor!

Allereerst heb ik gesproken over hun studieresultaten. Dat gaf, begrijpelijk, een wisselend beeld. Het merendeel van de studenten waren goed op koers, enkelen hadden meer moeite en moeten nog hard werken dit jaar.

Belangrijk is om te constateren dat studenten die overleg willen over het al dan niet voortzetten van hun studie, snel terecht kunnen bij een decaan. Een student die ik sprak was zeer tevreden over de ontmoetingen met de decaan en het besluit dat zij naar aanleiding van de gesprekken had genomen. Ook de omstandigheid dat zij snel een afspraak kon maken stelde zij erg op prijs!

Daarnaast waren de studenten ook meer tevreden over de roosters. Blijkbaar worden die beter (bij deze opleiding) naarmate het studiejaar vordert en dat is belangrijk want studenten verwachten structuur van hun opleiding. Ik heb hen ook verteld dat wij nu druk bezig zijn met het verbeteren van de onderwijslogistiek, ook vanwege de reden dat wij volgend jaar met drie opleidingen verhuizen naar Ligne.

De studenten gaven overigens aan dat zij best het gebouw Ligne willen bezoeken, voordat de verhuizing gaat plaatsvinden. Dat kan overigens al op de Dag van de Bouw, 13 juni a.s. ( http://bit.ly/1IgkIRC ).

Met de studenten heb ik vervolgens de NSE besproken. De NSE is een belangrijke indicator voor Zuyd om een indruk te krijgen van de mening van studenten over tal van zaken binnen de onderwijsinstelling die goed zijn of verbetering behoeven. Veel studenten binnen Zuyd hebben deze enquête ingevuld en willen ook graag teruggekoppeld hebben wat de uitkomst is en wat Zuyd er mee doet. In algemene zin heb ik verteld hoe de student naar Zuyd Hogeschool kijkt, maar ook de specifieke scores van de studenten Bedrijfseconomie (BE) over hun eigen opleiding.

De studenten BE van Zuyd scoren ten aanzien van hun mening over hun studie vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde. Opvallend was dat een student aangaf dat hij had gehoopt dat Zuyd hoger zou scoren. Hij wil een diploma hebben van één van de beste opleidingen in Nederland. Dat is iets om in ons achterhoofd te houden.

In eerdere gesprekken met studenten werd mij duidelijk dat een aantal behoefte heeft aan het volgen van extra vakken, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemerschap of een (extra) taal. Ook willen studenten daarvoor best naar een andere locatie reizen, mits men daar een dag of meer lessen kan volgen. Wat ook deze studenten belangrijk vinden is dat het behaalde toets-resultaat op het diploma of cijferlijst vermeld wordt.

Tot slot: ook nu werd weer aangegeven dat bereikbaarheid van en binnen een redelijke termijn antwoorden door docenten erg belangrijk wordt gevonden. Daar kunnen wij nog wel wat aan verbeteren.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén