De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Gastblog: Maatschappelijk Verantwoord Handelen: Doen is het nieuwe denken

MVHDe afgelopen weken heb ik (Rob Jacobs) samen met een collega van Zuyd Hogeschool @IlseMeelberghs en een collega van Driven by Values @WouterIJzermans, invulling mogen geven aan het thema ‘duurzaamheid voor de business controller’. Duurzaamheid is een thema dat mij enorm boeit en een grote impact heeft op het bedrijfsleven en dus ook op het werk van de ‘financial’.

We hebben het programma ‘Maatschappelijk Verantwoord Handelen’ genoemd, omdat het met name neerkomt op ‘doen’. Een programma waarbij zowel de ‘harde’, inhoudelijke/theoretische kant van MVO als de ‘zachte’/gedragskant aan bod komt. Mijn persoonlijke intentie is ook om het ‘geitenwollensokken’-imago rondom duurzaamheid bij te stellen en aan te geven dat het ‘pure business’ (letterlijk en figuurlijk) is.

Daarnaast was het doel om studenten inzicht te geven in het feit dat duurzaamheid heel dicht bij het werk van een ‘financial’ ligt. We hebben bijvoorbeeld aandacht besteed aan het onderwerp ‘integrated reporting’, een onderwerp dat het vak externe verslaggeving enorm gaat verrijken. Maar ook dat een financial vaak met ethische dilemma’s te maken krijgt en dat het voor studenten belangrijk is om inzicht te krijgen hoe ze zelf met dit soort dilemma’s om gaan.

Het programma is de eerste keer gedraaid en in mijn ogen was het een zeer geslaagd programma. Alleen al vanwege het feit dat veel studenten tijdens en na afloop van het programma ‘eerlijke feedback’ hebben gegeven: niet (alleen) datgene opschrijven wat docenten graag willen horen, maar eerlijk voor hun mening uit durven komen. Een belangrijk aspect van Maatschappelijk Verantwoord Handelen.

Niet veel later kreeg ik via onze directrice een rapport onder ogen van de ‘verkenningscommissie hoger economisch onderwijs’ (heo) met als titel ‘Wendbaar in een duurzame economie’. Dit rapport is een externe analyse van het economisch domein en vormt de eerste stap in de verkenning van het hoger economisch onderwijs

Ook in dit rapport wordt o.a. gewezen op ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (bv. integrated reporting), het profiel van de professional (business partner ,brede blik, omgaan met cultuurverschillen) etc.

Toen ik het rapport las, bemerkte ik 2 dingen bij mezelf: 1) we zijn hier al mee bezig en het is goed dat het ook op ‘bestuurlijk niveau’ wordt gezien en opgepakt, dat biedt kansen 2) het besef dat ‘doen het nieuwe denken’ is. Daarbij refereer ik aan dit prachtige filmpje , waarin heel treffend wordt weergegeven hoe we onszelf in feite vanaf de kleuterschool (laten) conformeren en er veel creativiteit verloren gaat totdat we, als we 44 jaar zijn, ‘verkeren in een staat van permanente serieusheid’…(Ik ben 45 jaar, dus heb deze staat inmiddels verlaten! J).

Dit traject (het maken en uitvoeren van het programma ‘Maatschappelijk Verantwoord Handelen’)  is voor mij een voorbeeld van hoe het ook anders kan. We hebben het gedaan en er ligt nu iets heel moois dat verder uitgebouwd gaat worden.

Naar mijn mening is dit ook de manier waarop het onderwijs veranderd kan (en moet!) worden: samen met mensen uit de praktijk (‘het werkveld’) kleinschalig dingen oppakken, uitproberen, bijschaven en doorontwikkelingen. Van langdurige ‘plan-do-check-act’ trajecten naar ’act-react, act-react’ trajecten, zoals ook beschreven in het boek ‘van cijfers naar waarden’ van Kees Tillema.

Ook voor mij persoonlijk, die de studenten ‘opvoedt’ met het ‘plan-do-check-act’ gedachtegoed, een behoorlijke verandering, maar ik heb gezien en ervaren dat het werkt en dat geeft vertrouwen voor de toekomst!

Rob Jacobs (@RWH_Jacobs)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén