De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

C2C-onderwijs, een netwerkbijeenkomst met onderwijsmarkt

Verbinden en kruisbestuivenOp initiatief van C2C Expolab en My Circular Future was er een bijeenkomst in Venlo gister van mensen in Limburg eo die bezig zijn met

Circulaire samenleving/economie in het onderwijs.

Jammer genoeg was ik niet bij de eerste bijeenkomst, die waar mensen zich uitgebreider hadden voorgesteld. Deze bijeenkomst was bedoeld om producten te laten zien. Een gedeelte van de deelnemers deed dat. Wat mij betreft erg geslaagd. Je leert elkaar kennen zo. Leert van elkaars successen en uitdagingen. En het opent nieuwe denkpaden.

De grote lijnen die ik zie rondom “onderwijs over een circulaire samenleving/economie:

  • materiaalkennis is belangrijk
  • kennis van kringlopen is belangrijk
  • c2c/duurzaamheid echt integreren in onderwijs is een flinke uitdaging

Voor ons vakgebied zie ik vooral de rol om modellen voor kostprijsberekening en investeringsbeslissingen aan te leren die rekening houden met de langere termijn en meervoudige waardecreatie.

Ik beschrijf even wat de “presenteerders” inbrachten:

Primair onderwijs

Jet Joris, Natuur- en Milieucentrum de Ijzeren Man:

Laat zien hoe er bij het boek “Cradle to Cradle for kids” lesmateriaal is ontwikkeld. Aansluitend bij techniek.

Ze vertelt hoe je daarmee op basisschoolniveau oa leert hoe je de materialen om iets te maken kiest rekening houdend met de kringloop.

Ik vraag me hardop af of er een link valt te maken met #makereducation. En vertel mijn buurvrouw over onderwijs met slijmschimmels. Ik ben namelijk “fan” van biomimicry, en zie hierin een mooie manier om techniek/kringloop te combineren

Koen Kemps, directeur van basisschool de Zuidstroom. Van de website van het C2C-expolab:

In Venlo komt een nieuwe basisschool die volledig geïnspireerd is door de Cradle to Cradle-principes (C2C). Basisschool de Zuidstroom wil de circulaire gedachte niet alleen toepassen in het schoolgebouw, maar ook de leerlingen deze denkwijze meegeven voor de rest van hun leven.

Hij heeft ons verteld hoe je dat nu al kan zien tijdens activiteiten op school en hoe dat straks door de nieuwe school versterkt wordt.

Mij intrigeert het idee dat het gebouw (op termijn?) wellicht kan helpen om te inspireren tot duurzaam gedrag

Voortgezet onderwijs

Marion van der Kleij, My Circular future, vertelt over de Cradle to Cradle tentoonstelling, het boek ‘Wat doet u voor mijn toekomst?’ en over de lesmodule “Rubber duckie, over hoe een badeendje gezond kan worden”

Zij onderstreept het belang dat zij hechten aan het bekwamen van docenten in deze materie.

MBO

Rob de Vrind, ik kan niet ontkennen dat ik een beetje onder de indruk ben van de hoeveelheid dingen die hij doet. De website www.duurzaammbo.nl blijkt een eenmansproject. Waarbij alleen al het materiaal rondom circulaire economie je flink kan bezighouden. Hij praat ons er doorheen.

Hij liet ons ook even kennismaken met een spel waarbij je kon zien welke materiaaluitdagingen er aan een product zitten en waarom. Er zitten ook expertkaarten bij, voor als je zelf de oplossing niet kan vinden. (Naam van het spel is me ontgaan, via hem te verkrijgen)

Daarnaast heeft hij al samengewerkt met de Ellen MacArthur foundation en werkt hij mee aan Zakendoen In de Nieuwe Economie NextGen

HBO

Ellen Vromans-Zekay. Die bij het productontwerpen studenten inspireert om naar de hele productcyclus te kijken (=dus ook het afvalstadium), Ze laat studenten producten uit elkaar halen om ze te laten ervaren of dat hergebruik makkelijk of lastig is. Laat ze met CAD de producten visualiseren en uitproberen wat er gebeurt bij ander/minder materiaalgebruik. Ze beschikt over materiaalkaarten (een uitwisseling met Delft geloof ik) Kortom, daar zit veel kennis over circulair productontwerpen en met dat inpassen in het onderwijs.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Ilse Meelberghs 16 april 2015 — Berichtauteur

    Ter info, voor de mensen aanwezig:

    Mijn eigen inspanningen rondom duurzaamheidsonderwijs zijn hier https://www.delerendedocent.com/category/lesmateriaal/mvo-leerlijn/ te vinden.

    Daarnaast is er materiaal rondom ondernemingsplannen maken met een link naar duurzaamheid/mvo
    https://www.delerendedocent.com/category/lesmateriaal/mvo-ondernemingsplan/

    En alles wat ik zo leer over duurzaamheid/mvo en de moeite van het opschrijven vind:
    https://www.delerendedocent.com/category/gelezengeweest/lerend-nadenken-over-mvo-leerlijn/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén