De lerende docent

In ontmoeting de volgende stap te zetten

Welke 5 dingen dan…

Heerlijk, de opluchting. Remco Claassen schrijft in zijn boek Verbaal Meesterschap: “Mensen blijken maar 5-plus-of min-2 punten te kunnen onthouden”. Hij overtuigt me tijdens het lezen dat dat overal, dus ook voor lessen geldt. Ik had het al gezien en ervaren. Maar bleef proberen door het “beter” te doen, dat rendement omhoog te halen. Het laatste restje twijfel wordt opgeruimd als ik aan mijn (12) zoon vraag. Hoe vond je de lessen vandaag op school en waar ging het over. Op vraag 2 komt dan (schrikbarend?) weinig terug. Ik besloot gisteravond het eens te proberen, niet meer vechten, maar accepteren. De door mij gewenste antwoorden aan het eind van de lessen vandaag werden geformuleerd (voor het waarom van de vragen, zie boek h5) .

  • Wat vond je ervan? Goed dat ik er was vandaag.
  • Waar ging het over? Niet meer vergeten: afval, uitval, gekeurd, ongekeurd, effect op kostprijs.
Ik begon de les met: wat kom je doen vandaag? Eigenlijk een vraag naar wat ze hadden gedaan met mijn “geheime recept voor het halen van BE3”. Laten we het erop houden dat mijn verhaal (nog) niet had geleid tot grootscheepse actie van hun kant.
De antwoorden die ik kreeg aan het eind van de les waren:
  • Wat vond je ervan: effectief, ging te snel, veel geleerd, amusant…voor het eerst meegedaan.
  • Wat heb je geleerd, waar ging het over: afval, uitval, (on)gekeurd, loonkosten, technische cq economische voorraad.
Hoe die laatste 2 erbij komen. Studenten die goed voorbereid waren en lekker snel hadden gewerkt lopen nu een beetje voorop. En die 30% waarvoor de les te snel ging, heb ik aangegeven hoe ze zich op volgende les kunnen voorbereiden. Benieuwd naar het effect. Al met al, tevreden met vandaag. De focus op de punten en de rust van de “maar 5 punten” bevielen prima. Benieuwd wat de rest van het boek nog brengt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. ilsemeelberghs 1 maart 2012

    Vandaag supertevreden met de les “kostenverdeelstaat”. Begint ermee dat er inmiddels toch al studenten zijn die in het begin al grapjes maken over “wat komen we vandaag doen”. Ten tweede is het erg leuk om tijdens de les alle handen omhoog te zien gaan als je vraagt: wie heeft “hoe kostenverdeelstaat maken” begrepen. (lekker om te kunnen wegstrepen tijdens en aan eind van les) En ten derde kreeg ik Inzichtsvragen die ik in 3 jaar nog niet heb hoeven beantwoorden. Met name bij “waarom maken we een kostenverdeelstaat”. de vragen gingen vooral om verbanden tussen dit en het vorige. Super!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 De lerende docent

Thema door Anders Norén